Anders Karlsson till Ryssland

Riksdagsman Anders Karlsson är en av deltagarna när den socialdemokratiska riksdagsgruppens styrelse den här veckan besöker Moskva, Vologda och St. Petersburg.
– Jag reser med i egenskap av rollen som ordförande i arbetsmarknadsutskottet och det skall bli mycket intressant att ta del av utvecklingen i Ryssland. Det handlar om en ung demokrati med många svåra uppgifter, inte minst på arbetsmarknaden, förklarar Anders Karlsson som under besöket kommer att gästa den ryska Duman och där bland annat träffa olika partigrupper, Vladimir Lukin, vice talman i Stadsduman samt företrädare för Utrikesdepartementet, Federationsrådet, Centrala valkommissionen och Stadsduman i Moskva.
– Det skall bli spännande att få veta lite om hur den ryska riksdagen jobbar i sin Duma och få ta del av den politiska utvecklingen i Ryssland, menar Anders Karlsson som under resan även hinner med att besöka också Vologda och St.Petersburg för information och samtal om utvecklingen i Ryssland inför valen 2003 och 2004.

Det är ett fulltecknat program som delegationen skall hinna med och besöket inkluderar flera träffar med olika ryska ledare.
En av dessa är Konstantin Kosatjov som representerar Fosterlandet – Hela Ryssland och dessutom pratar perfekt svenska. Vidare skall samtal föras med Vladimir Lukin, vice talman i Statsduman och Oleg Morozov, ordförande för deputeradegruppen Rysslands regioner – Oberoende ledamöters union, för att nämna några.

Med tanke på världsläget blir mötet med vice utrikesminister Vladimir Tjizjov, vars ansvarsområde omfattar EU-, Nato- och Europarådsfrågor samt Rysslands bilaterala relationer med ett antal europeiska länder, bland annat Sverige, säkert av stort intresse.
Delegationen kommer också att äta middag hos ambassadör Sven Hirdman och där träffa flera inbjudna ryska politiker, regeringstjänstemän och fristående politiska och ekonomiska bedömare.

På torsdag går färden vidare med tåg till Vologda där delegationen kommer att träffa Nikolaj Tichomirov, talman i Vologda-regionens lagstiftande församling.
– Vi kommer att få en mycket bred information om det ryska samhället och det är något som jag verkligen ser fram emot, menar Anders Karlsson som avslutar resan med att besöka St.Petersburg innan det är dags att återvända hem och summera intrycken.

Till arkivet