Jacques Werup drog fullt hus

Det var lapp på luckan när Jacques Werup och Skånska Swingeliten i Konsthallen bjöd på ”Ballad for a man”, en poesikonsert i jazzton.
– Aldrig kunde jag tänka mig att det skulle komma så mycket folk, konstaterade en nöjd Tor Johansson, ordförande i JazzHouse som tillsammans med Kulturförvaltningen stod bakom arrangemenaget.
– Det är kul att så många sökt sig till Konsthallen en vacker lördagseftermiddag och Jacques Werup är en mångsidig och spännande artist.

Jacques Werup och Skånska Swingeliten, Leif Blunk, Frans Sjöström, Bob Stalin och Johan Bergström, bjöd på en lustfylld resa genom Malmö, ut på Näset och ner till Falsterbo. En kombination av trivsamma livsbetraktelser i diktform och musik med rötterna i jazzen.
– Jag började spela som ung på läroverksdanserna i Malmö och har alltid haft behov av att spela på klarinetten, förklarade Jacques Werup som fick publiken att stortrivas med sina personliga tolkningar av jazzens evergreens.
Jacques Werup berättade målande om vardagens händelser, som när Gagarin gästade Malmö och upphissad i brandkårens kranstege kunde titta ner på människorna, precis som han en gång gjort som astronaut.
Eller vardagsmelodramen på nattbussen mellan Harlösa och Genarp, berättarkonst av bästa märke. Och så var det inledningen, den svåra inledningen med ordet ”svårt” i centrum om kvinnan han levt med, Irene som blev till sången ”Sweet Irene”. En skön övergång från poesi till musik som kom att känneteckna den sköna eftermiddagen i Landskrona Konsthall.

Nästa program för JazzHouse Landskrona blir fredagen den 27 september på ordinarie spelplats Siriusrestaurangen. Då lägger österlenska Dreamboat till vid kajen med härlig New Orleansmusik.

av Kalle Berggren
© Landskrona Direkt

UPP

Till arkivet