Den 17 juni 1811 föddes Jón Sigurðsson i Hrafnseyri på västra Island. Och i dag 213 år senare går flaggorna i topp över Island. Det är festligheter med parader, högtidstal och därtill ballonger och massor av godis till barnen. Men det är inte enbart på Island som det flaggas och firas. Runt om i hela Norden flaggas det och så även i Landskrona.
Varför nu detta?
Jo, det är nämligen inte bara Jón Sigurðssons födelsedag som firas; det är även Islands nationaldag. Den 17 juni 1944 utropades republiken Island efter lite drygt 25 år som kungarike i personalunion med Danmark och, innan dess, många hundra år av dansk och norsk överhöghet. Jón Sigurðsson var initiativtagaren till den isländska självständighetsrörelsen och därmed drivande i att det danska handelsmonopolet 1854 avskaffades, och att Island 1874 fick en författning som garanterade ett begynnande självstyre – Startpunkten för skapandet av det moderna Island, präglat av demokrati och social sammanhållning.
Men det är inte endast Jón Sigurðssons politiska gärning som är värd att fira. Minst lika viktig är hans insats att samla in, redigera och publicera isländska sagor och många andra texter från vikingatid fram till 1800-talet. Hans arbete har än i dag avgörande betydelse för forskningen kring och kunskapen om Islands historia och därmed även Nordens historia.
Island har allt sedan det moderna nordiska samarbetet började ta form efter första världskriget, varit en aktiv och drivande kraft. Redan 1922 bildades Norræna félagið (Föreningen Norden Island). I början av 1950-talet var Island med och bildade Nordiska rådet, som samlar representanter från de olika nationella parlamenten i Norden. Och 1968 invigdes Norræna húsið (Nordens hus) i Reykjavik; en mötesplats för kunskaps- och kulturutbyte mellan Island och övriga Norden. Byggnaden i sig, inte bara verksamheten, är ett uttryck för nordiskt samarbete. Den ritades av den finske arkitekten Alvar Aalto, ett av hans sista verk.
Vi kan alla vara tacksamma för det månghundraåriga nordiska arv som Island förvaltar och håller levande. Men vi ska också vara tacksamma för det exempel som Island utgör för oss andra i Norden när det gäller att värna demokrati och social sammanhållning.
Tack Island!
Jan Nilsson
ordförande
Föreningen Norden i Landskrona