PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Ge Albert Jensen en platta på Järnvägsgatan

Med följande text vill jag uppmärksamma en Landskronabördig person som gjort några intressanta avtryck i samhällsutvecklingen under viktiga förändringsskeenden i ett historiskt 1900-tals perspektiv. En livsresa som påbörjades vid en banbrytande tidsperiod då vår demokrati fortfarande befann sig i sin linda.

Hans namn är Albert Jensen som föddes år1879 och växte upp i Landskrona under fattiga förhållande där modern var ensam familjeförsörjare. Fadern dog då Albert var sju år gammal. Familjens många barn orsakade stora försörjningsproblem och därför tvingades leva under mycket knappa förhållanden.

Albert Jensens samhällsintresse och skrivargärning började när han tillsammans med likasinnade startade en ungsocialistisk klubb i hemstaden för att därefter år1901 bli ansvarig utgivare för tidningen Brand.

Sedermera blev Albert Jensen året1928 -chefredaktör för den dåvarande dagliga syndikalistiska tidningen Arbetaren och fortsättningsvis under det brinnande andra världskriget, åren ,1939 -1945.

En tidning som tydligt tog ställning och modigt fördömde med återkommande reportage Nazismens ideologi med dess fasansfulla konsekvenser. Jag vill därtill notera när detta krig pågick blev tidningen den mest beslagna av våra myndigheter, på grund av ett starkt präglad antinazistisk textinnehåll.

Tidningsbeslag som även Göteborgs Handels och Sjöfartstidning fick erfara, där Torgny Segerstedt i sin roll som huvudredaktör med eftertryck markerade mot Nazismens människosyn och krigspolitik. För detta modiga ställningstagande är Torgny S idag allmänt uppskattad och väl ihågkommen. Betänk att Sveriges officiella hållning var neutral under detta krig men anses av vissa meningsyttringar trots detta uppträda med viss undfallenhet mot Tysklands krigföring. Noterbart; om detta finns delade meningar ifall det var en klok inställning vårt land valde?

På tidningen Arbetaren under Albert Jensens tid som chefredaktör medverkade några av våra mest betydande och framstående författare. Bland dem finns att nämna nobelpristagarna i litteratur Eyvind Jonsson och Harry Martinsson, som tidigt gavs utrymme till sina uppskattade textrader. Därutöver av intresse fanns andra litterära personer för att nämna bland andra; Ivar-LO Johansson, Moa Martinsson och Nils Ferlin. Välkända och uppskattade författare, vars böcker fortfarande väcker stort intresse hos en bred läsekrets.

Därtill i nämnda författarsällskap fanns en alltid aktuell Stig Dagerman – i salig åminnelse -som skrev den kritikerrosad boken, ”Tysk Höst”. En reportagebok där han på plats i Tyskland strax efter andra världskriget skildrar förödelsen i ett till stora delar sönderbombat stadsnät. Samtidigt vid den tidpunkten tillhörde Stig Dagerman tidningens kulturredaktion och Karin Palmkvist skriver i sin Dagermanbiografi; ”Tidningen Arbetaren var hans andliga hem med Albert Jensen som en fadersgestalt”. Tveklöst har Stig D skapat en unik och betydande skrivarskatt i ett intressant tidsperspektiv. Så även utanför Sverige är han fortfarande en av våra mest kända och uppmärksammade författare.

När jag läser Gunilla Thorngrens biografi över Elise Ottesen Jensen som Albert Jensen ingick äktenskap med, framgår det att han som kollega och make var ett stort stöd till hennes modigt uppoffrande gärning för kvinnors försvar för människovärde och frigörelse. Och då inte minst med tanke på den tidens förlegade syn på kvinnans sexualitet. Viktigt betona att Elises kamp inte sågs med blida ögon av den etablerade överheten som präglades av en till mestadels patriarkalisk samhällssyn. I det perspektivet var hennes upplysande kvinnoförsvar inte en självklar röst utan konsekvenser, ty det modiga ställningstagande var på tvärs mot våra lagstiftande församlingar under tidigt 1900-tal, då ett annat samhälle verkade som normbildande mönster.

Detta var en mycket kort beskrivning av ett inte obetydligt livsverk i god humanistisk anda med Albert Jensens signum under en omvälvande samhällsutveckling med betraktelse utifrån ett tidigt 1900 tals perspektiv.

Är det en gärning som uppfyller kriteriet för en Wall of Fame platta i hemstaden Landskrona?

Albert Jensson avled 9 april 1957

Olle Pålsson

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).