Kommunals representanter skriver här på Landskrona Direkt att Landskrona stad inte vill höja friskvårdsbidraget för att det bara är hälften av personalen som utnyttjar friskvårdsbidraget. Det är väl desto större anledning att faktiskt premiera de som använder friskvårdsbidraget, det är ju en investering i medarbetarnas hälsa och därmed en förbättring av folkhälsan. Och minskade kostnader för sjuk personal.
När Treklövern höll presskonferens om Landskronas Vägval 2.0 och skulle bygga nya idrottsanläggningar ute på Karlslundsområdet för närmare en miljard kronor, då hette det att det skulle satsas på folkhälsan. När Treklövern ställdes inför frågan om att införa en timmes friskvård på arbetstid, då fick vi svaret att det skulle bli väldigt svårt för cheferna att planera scheman, så det gick minsann inte. Varför nu det skulle vara svårt att planera för. En timmes friskvård på arbetstid betyder ju inte att de anställda kan ta ut den friskvårdstimmen lite när de känner att andan faller på, utan det är ju klart att det i så fall skulle planeras för det och sånt får ju anpassas efter verksamheten. Och det är ju inte utan att man blir orolig för Treklöverns resonemang. För om man har bekymmer med att planera för friskvård på arbetstid, så undrar man hur cheferna då ska planera för sviktande hälsa hos personalen, som ju kommer när det kommer och går ju inte direkt att planera för. Och det är ju en konsekvens av mindre friskvård.
Jag själv jobbar inom järnväg och är anställd av en privat arbetsgivare och vi har ett friskvårdsbidrag om 3500 kronor per år. Region Skåne har ett friskvårdsbidrag som uppgår till 3000 kronor per år. Landskrona stad har ett friskvårdsbidrag om 2000 kronor per år. Om jag får säga vad jag tycker, så är det rätt så sniket, gnitt rent av. Det är ett fattigdomstecken och inte alls en tydlig signal om att man i denna kommunen satsar på folkhälsan eller ens på den egna personalen.
Förstår man inte från Treklöverns sida vad friskvårdsbidrag faktiskt innebär för de verksamheter där personalen utnyttjar denna möjlighet? Jag minns tydligt att för cirka 15-20 år sedan, då var exempelvis kommunfullmäktigeledamot Lena Benediktsson (L, då FP) mycket mån om folkhälsan. Folkhälsan främst! Vad hände Lena? Så kom igen Lena! Vad skulle vi annars göra?
Och Kommunal, personligen skulle jag önska lite mer tydlighet. Hur många kronor är det ni vill se i friskvårdsbidrag och står ni fortfarande fast vid en timmes friskvård på arbetstid?
Marko Huttunen (S)