PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Det egna ansvaret till friskvård

Svar till Marko Huttunen (S) och hans insändare – Folkhälsan och personalhälsan viktig att värna!

Friskvårdsbidragets vara eller icke vara samt nyttan med det är inte alltid glasklar.

Marko skriver om 50% nyttjandegrad, eller, uttag av bidraget om man skall vara korrekt, för det är inte sällan två olika saker.

Gymägare är de förste att skriva under att det köps gymkort i en rasande fart, ofta med friskvårdsbidrag, i jan-feb, för att knappts sen nyttjas mer det året. Så, vad är det faktiska nyttjandet av bidrag? Nog inte ens 50% , och det har inte med subvention av priset att göra, utan den egna viljan.

Min erfarenhet, och jag har ändå hållit på och följa debatten, samt motionerar själv i över 30 år, är att det oftast bara nyttjas av ”redan frälsta”, dvs personer som ändå motionerar, och ändå skulle köpt det gymkortet, eller vad man nu har bidraget till. Vi blir helt enkelt subventionerade av skattebetalarna för något vi ändå skulle betalt . Rätt eller fel.

Det är inte summa på bidrag som avgör om man ”friskvårdar”, utan den egna insikten i vikten av att sköta sitt välbefinnande. Friskvårdsbidrag är sällan eller aldrig den avgörande faktorn om man ”frisksportar”. Så, friskvård på arbetstid, eller friskvård på betald arbetstid? Det finns (oftast små) företag som har båda varianterna, men det är de som har yrken där man inte är beroende av andra, eller har någon form av schemalagd arbetstid ihop med andra . Friskvård på arbetstid ger att om man tex jobbar 7-16 och friskvårdar sig mellan 9-10,  en arbetstid som då är 7-17. På betald arbetstid ger att skattefrälset betalar dig, för att du skall sköta dig, och du samtidigt utför mindre på ditt arbete än du får betalt för (kortare faktisk arbetstid). Sen finns det en annan , mycket enklare variant, och har 100% träffsäkerhet . Det heter det egna ansvaret . Det egna ansvaret att inte röka, måttlig med alkohol , ät mer grönt , mindre sötsaker och ta en rask promenad istället för tv-soffan. Det ger en tjockare plånbok, bättre hälsa och kostar summa noll kronor, varken för dig , eller skattebetalarna.

Jo, Marko, jag är förvisso fritidspolitiker (detta är inte en ideologisk fråga) , men detta skrivs som privatpersonen Tony. 

Tony Petersson 

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).