PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Bunker & Smørrebrød

Bunkergänget!
Foto: LANTHUS CLARK

I lördags var Föreningen Norden i farten igen. Den här gången höll vi oss hemmavid, men det blev trots detta till en resa i både tid och rum. Med benäget bistånd av Lottakåren i Landskrona fick vi en visning av en väl dold sevärdhet i Landskrona: bunkern i Karlslundsparken. En gång i tiden kommunens ledningscentral i händelse av krig. I dag nyttjas den av Lottorna och andra frivilliga försvarsorganisationer. Vi fick ta del Lottarörelsens 100-åriga historia, kopplingen till Runebergs Fänrik Ståls sägner och den finländska Lotta Svärd-organisationen samt samarbetet med Lottarörelsen i övriga nordiska länder. Ett i alla delar mycket intressant och givande besök!

Därefter fortsatte vi längs det nordiska spåret till Seglaren för inmundigande av smarriga smørrebrød. Och när vi där lyfte blicken från tallrikarna fick vi den danska kusten för ögonen, samtidigt kunde vi slå fast att våra smørrebrød smakade minst lika bra som smørrebrøden på andra sidan sundet.

Till sist är det bara till att konstatera att det i Landskrona finns mycket att upptäcka, även för inbitna landskroniter och landskronabor.

Bunkerdörren.
Foto: PÄR LINDKVIST.

 

På väg ner till hemligheterna.
Foto: LANTHUS CLARK

 

Sovsalen.
Foto; LANTHUS CLARK

 

Matsalen.
Foto: LANTHUS CLARK

 

Smörrebröd på Seglaren.
Foto: LANTHUS CLARK

Jan Nilsson
Ordförande
Föreningen Norden i Landskrona

 

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).