Till minne av Ralph Nykvist

För tolv år sedan ställde Ralph Nykvist ut på Pumphuset i Borstahusen. För två år sedan hedrades Landskronafotografen med en minnessten på stadens Walk of Fame.
Foto: Håkan Karlsson.
Häromdagen nåddes redaktionen av den tråkiga nyheten att fotografen Ralph Nykvist gått bort. Det var i Landskrona som Ralph Nykvists intresse för fotografi föddes. När hans kompisar ville spela fotboll tog istället Ralph med sig kameran och strövade runt på gatorna och fångade ögonblick i vardagen. Världen utanför Landskrona lockade dock den blivande ikonen inom fotografi.

En som var väl bekant med Ralph Nykvist var Niclas Östlind viceprefekt för forskning på HDK-Valand i Göteborg och som nyligen blivit utnämnd till professor i fotografi.  Med nedanstående rader beskriver han Ralph Nykvist.

* * *

Fotografen Ralph Nykvist har gått bort, 80 år gammal. Han var en av svensk fotografis mest egensinniga och visuella bildmakare.

Med sin kamera rörde sig Ralph Nykvist bland människor och med respekt och försiktighet fångade han ögonblick som få eller inga någonsin lade märke till. Bilderna är ofta humoristiska på ett lågmält sätt och rymmer oväntade och lätt absurda möten människor emellan, men också mellan människorna och omgivningen.

Det finns ett i surrealistiskt drag i hans fotografier och de vittnar om den överraskande bild av världen som en uppmärksam fotograf och en kamera kan åstadkomma tillsammans. Vad som också löper som en röd tråd i Ralph Nykvists arbete är den dynamiska och rytmiska komposition som präglar varje enskild bild. Den kan vara så stark att den blir lika framträdande som motivet i sig självt och när man betraktar en bild av Ralph Nykvist blir man – i bästa mening – alltid varse att det är ett fotografi.

Hans blick och sensibilitet finns där oberoende av om bilderna är tillkomna på Helsingborgs gator och busshållplatser, eller i städer som London, Paris, Venedig eller New York. De iögonfallande formella egenskaperna döljer dock aldrig att bilderna också berättar om platserna och tiden som skildras. Det är särskilt tydligt i boken I Sverige, som kom ut 1976 på Förlaget Fyra Förläggare i Helsingborg.

Genom bilderna av vardagsliv i olika delar av landet framträder en värld som både är nära och fjärran och blir till ett värdefullt historiskt dokument.

Ralph Nykvist var medarbetare på tidskriften Aktuell Fotografi på 1970- och 80-talet och fick stora kunskaper om internationella strömningar inom fotografi, vilket var ovanligt i Sverige vid den här tiden. Hans syn på fotografi och sätt att arbeta skilde sig också från de dokumentära ideal som länge dominerade det fotografiska landskapet, vilket gav upphov till kontroverser och meningsmotsättningar. I dag är det lyckligtvis möjligt att se att hans bilder lyckas förena både det konstnärliga och det dokumentära på ett fruktbart sätt. 

Niclas Östlind

Ralph Nykvist största utställning omfattade drygt 200 fotografier från tre decennier och visades under 2022-2023 på Dunkers Kulturshus i Helsingborg.  Utställningsnamnet, Fotografernas Fotograf, gav Ralph på sätt och viss också ett rättmätigt erkännande. Den gav en samlad bild av Ralph Nykvist rika arbete och särskild vikt lades vid hans två böcker I Sverige (1976) och Karnevalen i Venedig (1991).   Curator för utställningen var Niclas Östlind (bilden) och ovan ger han sina minnesord över fotografen.
Till arkivet