Landskronafotografen Ralph Nykvists artiklar blir bok

Christer Strandberg och Thomas H Johnsson. Bilden är tagen av hemma hos formgivaren Christer Strandberg där Ralph Nykvists fotografi från boken ”Karnevalen i Venedig” som Nykvist gjorde tillsammans med Anders Petersen 1991 skymtar i bakgrunden. Foto: Karin Strandberg.
FOTOHISTORIA. Landskronafotografen Ralph Nykvist rörde sig med en självklarhet i de stora fotografiska sammanhangen. Och med internationella utställningar, som exempelvis på Museum of Modern Art i Tokyo, samt nationellt på bland annat Moderna museet i Stockholm, är Ralph Nykvists fotografiska gärning inte enbart lokal landskronahistoria. Han är även i högsta grad en explicit del av den svenska fotohistorien.

Mellan 1972 och 1994 ingick Ralph Nykvist i kretsen kring tidskriften Aktuell Fotografi där han skrev en lång rad artiklar. En plattform som haft stor betydelse för fotografiet i Sverige. Enligt fotoprofessor Per Lindström var fototidskriften Europas största med en upplaga som bäst uppgick till drygt 45 000 exemplar.

I över två år har fotografen Thomas H Johnsson tillsammans med formgivarparet Karin och Christer Strandberg samlat och sammanställt Ralph Nykvists artiklar till en bok. Nu börjar arbetet närma sig ett färdigställande. Och de har av Ralph Nykvists dotter Lisa fått fri tillgång till fotografens bildarkiv på Helsingborgs museer. Boken kommer därför utöver personliga intervjuer (samtal) med fotografer som exempelvis Diane Arbus, André Kertész, Duane Michals, Martine Franck, även innehålla fantastisk aldrig tidigare visad fotografi signerad Ralph Nykvist. Fotonestorn Niclas Östlind (fil. dr i fotografi vid HDK-Valand) menar att Ralph Nykvists krönikor och artiklar bidrog till att bredda kunskapen om vad som skedde utanför den provinsiella och begränsande fotografiska kultur som dominerade i Sverige.

– Redan 2015 när Allersägda tidningen Foto lades ner skrev jag i en minneskrönika i HD/Sydsvenskan kultur att någon borde åtaga sig uppdraget att sammanställa Ralph Nykvists texter till en bok. Nu har tydligen uppdraget hamnat på mig själv. Och jag kan inte tänka mig någon bättre än formgivaren Christer Strandberg, som dessutom var barndomskamrat med Nykvist i Landskrona, att samarbeta med, berättar Thomas H Johnsson.

– Snart kommer vi att arrangera en Crowfounding-kampanj för att finansiera bokens tryck och distribution. Hoppas många vill vara med att stödja så att boken kan ges ut. Det är både en kultur- och bildningsgärning, säger Thomas H Johnsson.

Ralph Nykvist föddes i Landskrona och var under lång tid verksam i staden. Våren 2023 visade Landskrona stad sin uppskattning med en sten på Järnvägsgatans så kallade ”Walk of Fame”.

Mycket av textmaterialet innehåller intervjuer med idag bortgångna världsfotografer som med självklarhet är inskriva i den internationella fotohistorien. Och man kan därför se att bokens målgrupp sträcker sig utanför Sveriges gränser. Nykvists initierade texter ger här fotohistorien ett nytt ben att stå på.

Rådhustorget i Landskrona. Foto: Ralph Nykvist.
Till arkivet