Jenny Nordquist svarar på kritiken

Jenny Nordquist, konstnärlig ledare för Landskrona Foto svar idag på den kritik som framförts mot festivalledningen.
FOTOFESTIVALEN. Efter en högsommarvarm inledning på Landskrona Foto Festival kom hösten med besked redan på måndagen. Smolk i glädjebägarna får man förmoda för arrangörerna var den kritik som följde mot såväl ett allt för enkelriktat innehåll som mot en speciell boksignering. Idag ger Jenny Nordquist, konstnärlig ledare för Landskrona Foto sin syn på synpunkterna.

– Jag har för mycket att göra nu mitt under festivalperioden för en intervju men jag svarar gärna på frågor via e-post, säger Jenny Nordquist, konstnärlig ledare för Landskrona Foto, när Landskrona Direkt försöker få till ett intervjutillfälle i samband med den nu pågående fotofestivalen.

Hon väljer emellertid att i ett långt mejlsvar kommentera den kritik som framkommit.

Jenny Nordquist skriver:
”I relation till Csaba Bene Perlenbergs inlägg så delar jag inte hans uppfattning att utbudet under detta års festival är avsmalnande.

Vi lägger stor vikt vid att representera olika slags fotografiska projekt skapade av fotografer från en så varierande bakgrund som möjligt. I år deltog fotografer från nitton olika länder, inkluderat länder som Kamerun, Uruguay, Australien och Taiwan.

 Vi är intresserade av fotografer som använder olika fotografiska metoder för att förmedla deras budskap. Csaba saknar det dokumentära berättandet, men jag ser det bland annat utomhus på Kasernplan där vi visar 24 bilder av den uruguayanska fotografen Federico Estol. En fotograf som gör projekt i Latinamerika med fokus på ojämlikhet och social rättvisa. I serien ’Shine Heroes’ berättar han om skoputsarnas utmanade vardag i samtidens Bolivia.  Under workshops gör han sina fotografier tillsammans med skoputsarna som blir både skapare av och huvudpersoner i en fotoessä som syftar till att bekämpa ett socialt stigma. 

Flera fotografers projekt handlar om aktuella samtidsfrågor.  Ämnen som klimatförändringar och miljöföroreningar kommer upp i Alfredo Balsquez bilder av platsleksaker som samlats in på mexikanska stränder. Till detta projekt har vi också gjort pedagogisk verksamhet för barn och familj så de minsta Landskronabor känner sig inkluderade.

Klimatförändringar tas också upp i Mehdi-Georges Lahlous mikroskopiska fotografier av palmträd som presenteras på Konsthallen och handlar om den pågående omvandlingen av bördiga marker till öknar.

På museet visar vi en retrospektiv utställning med fotografiska projekt skapade av konstnären Clare Strand under de senaste tjugo åren. Vårt pedagogiska program för högstadiet och gymnasiet tar utgångspunkt i Clare Strands utställning för att ge studerande en inblick i vad konstfotografi kan vara.

Vi ger också plats till fotoskolor att delta på olika sätt under festivalen, fotografiutbildningen på HDK Valand visar deras fotoböcker och Östra Grevie folkhögskola presenterar deras 30 åriga jubileumsutställning. Lokala fotografer deltar i vårt Landskrona Foto Friends program.

Alla kommer inte gilla eller kunna spegla sig själva i allt vi ställer ut, men man hittar säkert något bland utställningarna som tilltalar en eller som kan inspirera en.

Jag har själv vuxit upp i Landskrona. Tänk om jag som tonårstjej i nittiotalets Landskrona fick möjligheten att spegla mig själv i fotografen Sofia Runarsdotters bilder av unga handbollspelande tjejer som vi visar i Exercishallen eller i den finska fotografen Emma Sarpaniemis självporträtt som vi visar utomhus. I Emmas porträtt ruckar hon på invanda föreställningar om kvinnlighet och beter sig och ser ut som hon vill.  Härligt och inspirerande säger jag.! Och hoppas att det finns unga kvinnor i Landskrona som håller med mig.”

Cato Leins bok får säljas
Fotosidan var först att påtala att Cato Lein var på plats och signerade sin bok ”Northern silence”.
En bok som erhöll Svenska Fotobokspriset 2023.  Ett pris som sedan återkallades då det bland bilderna fanns sådana som inte var tagna av fotografen. Detta ledde till en upprörd stämning hos flera fotografer. Om detta skrev även Landskrona Direkt och HD:s Johan Malmberg.

Jenny Nordquist kommenterar det inträffade:
”Vi har stort förtroende för alla våra samarbetspartners, inkluderat de franska och nordiska förlag som deltog på vår fotoboksmarknad. Vi har även stor tilltro till de fotografer som förlagen representerar. Därför har vi inte begärt ut information om deras publikationer eller de events de själva arrangerar under festivalen.

När vi mitt under festivalen får ett protestbrev från fotografer i relation till att Cato Lein är på festivalen för att signera sin bok ”Northern silence” hänvisade vi dem till att ta direktkontakt med förlaget och fotografen för att få rätt information. Vi gjorde fel i att svara på protestbrevet innan vi hann granska fakta.

 Nu har vi varit i kontakt med producent Karin Starre och fotograf Cato Lein.

De informerar oss att efter händelsen i våras stoppade förläggaren André Frère försäljningen av boken och drog in upplagan i väntan på att händelsen skulle lösas. Cato Lein lämnade tillbaka fotobokspriset och prispengarna. Sedan har de haft personlig kontakt med berörda parter: Nordiska museets arkiv samt Jan Manker, Ernst Mankers son. De har betalt ersättning för bilderna till Nordiska museet som gäller godkännandet av försäljning av resterande befintlig upplaga av boken samt vidarebefordrat alla anvisningar till André Frère gällande de rättelseblad som nu finns med i boken. André Frère och Cato Lein befann sig i Landskrona för att sälja och signera boken som nu åter kan säljas. I alla böcker som såldes i Landskrona fanns rättelseblad och de var åter inplastade.”

Ett som är säkert är att Landskrona Foto Festival engagerar. Någonstans där är vi nära grundtanken med festivalen – oavsett vad vi tycker om innehållet i årets festival.

Läs mer: Skarp kritik mot ledningen av fotofestivalen

Till arkivet