Fritidsbanken – en vän i tuffa tider

Hasse Waldemarsson på Fritidsbanken med ett par skridsko man kan få låna gratis under 14 dagar. Foto: Felix Persson.
Visste du att Fritidsbanken finns i Landskrona? Landskrona Direkts praoelev Felix Persson tog stadsbuss nummer 1 ut till Puls Arena och träffade Hasse Waldemarsson och fick veta mer om den generösa ”banken”. För även om det är tuffa tider och rent av nästintill tomt i plånboken så finns det en lösning för den som vill testa på lite olika sporter utan att behöva köpa på sig en massa dyr sportutrustning. Fritidsbanken lånar nämligen ut den gratis.

– Fritidsbanken finns på över 120 ställen i Sverige och startade runt 2010/11. Här i Landskrona började vi för 2 år sedan. Tanken med Fritidsbanken är att man ska kunna låna sportutrustning gratis. Det hjälper även miljön för i stället för att folk ska slänga iväg exempelvis en skateboard så kan man ge den till Fritidsbanken och då kan vi låna ut den barn, ungdomar men även till vuxna, säger Hasse Waldemarsson och tillägger att man får låna utrustningen i 14 dagar.

– Skulle det behövas så får man låna om det efter denna tid. Det brukar gå att lösa.

Vad händer ifall man lånar utrustning och den går i sönder?
– Om utrustningen skulle gå i sönder,  så är det lugnt så länge man inte gör det med vilje. Är man grovt oaktsamt och skadar sakerna medvetet så får man ersätta den, men inte annars.

Hos Fritidsbanken kan du gratis låna sport- och fritidsutrustning som du saknar, till exempel skridskor, fotbollar, padelrack och innebandyklubbor. Hit kan du också lämna utrustning som du växt ur eller inte längre använder.

Vad händer ifall det jag har lånat blir stulet?
Det kan naturligtvis hända även det. Det är samma sak där men för det mesta så händer inget sådant.

Kan man ta med utrustning till exempel skidor, till Norge ifall jag tänkte åka skidor där?
Det är en bra fråga. Det kan man faktiskt. Det har kommit folk som har lånat skidor och har åkt till Norge men även till Österrike. Sen har vi även hjälpmedel för människor med funktionsvariation. Vi har exempelvis en badrullstol som man kan köra ut i vattnet med. Det vet jag att den har varit med nere i Spanien.

Varför inte låna ett par skidor först innan du går och köper ett par. Foto: Felix Persson.

Vad kan ni erbjuda på sportlovet?
– Kommer man in i vår lilla butik här på Puls Arena så kan man exempelvis låna skridskor, sen är det bara att gå ut till ishallen åka när det finns tider för det. Nu har vi dåligt med snö men här finns exempelvis skidor, pulkor och kälkar som är vinterrelaterat. Vi har även en skridskoslip här så att man kan få sina skridskor slipade gratis.

Det finns gott om skridskor att låna på Fritidsbanken. Foto: Felix Persson.

Ifall jag har en kompis från en annan stad på besök och han skulle behöva låna en cykel går det bra?
Just cyklar har vi inte plats för. Men har du en kompis från en annan stad och ni exempelvis ska iväg och åka skridskor så får även han eller hon också lov att låna.

Hur många besökare har ni på Fritidsbanken?
Det är väldigt olika beroende på säsong men nu på sportlovet kommer det att vara mycket folk här. Sen jobbar vi fortfarande med att få stadens invånare medvetna om att vi faktiskt finns här i Landskrona , avslutar Hasse Waldemarsson och vi tackar för informationen och den trevliga rundvandringen i butiken.

Fritidsbanken fungerar som ett vanligt bibliotek där du registrerar dig och lånar med hjälp av din mobiltelefon (eller e-mailadress). Du kan låna allt från fotbollsskor, ridhjälm, skateboards och kickbikes till skidor, inlines och skridskor. Du kan även låna sovsäckar, tält och annan utrustning för friluftsliv. Att låna är helt gratis! Foto: Felix Persson.

Fritidsbanken hittar du i den del av Puls Arena som ligger utmed Björngatan och har öppet måndag-fredag 13.00-17.30.

FELIX PERSSON.

Till arkivet