Thomas H Johnsson på snabbvisit på Galleri Direkt

Till Thomas H Johnssons utställning ”Nya Silverkorn” på Galleri Direkt är en del fotografier tagna i Landskrona. Utöver det finns motiv från exempelvis Paris och forna Jugoslavien. Foto: Thomas H Johnsson
Landskronasonen Thomas H Johnsson gör en snabbvisit på Galleri Direkt med sin fotoserie ”Nya Silverkorn”. Vernissage äger rum lördagen den 16 september. Utställningen pågår endast nio dagar.

Thomas H Johnsson har blickat tillbaka och grävt i sina negativpärmar. Resultatet är en fotoutställning med motiv som tillkommit genom vandringar i städer som exempelvis Paris och Berlin, men också forna Jugoslavien och i hemstaden Landskrona. Ofta med gatan och stadsmiljön som spelplan. Med närvarande blick och Leica-kameran ständigt skjutklar har fotografen fryst ögonblick som aldrig återkommer. Intuitiv och tilltalande fotografi som idag blivit till tidsdokument och samlarobjekt.
– Titeln är en ordlek där jag omformulerat begreppet ”Guldkorn” till ”Silverkorn”. Vilket anknyter till det analoga negativet som består av just korn av silver. Att använda ordet ”Nya” kan kanske te sig aningen motsägelsefullt med tanke på att flera av negativen legat orörda i mitt arkiv i uppemot trettio år. Eftersom jag inte tidigare noterat merparten av dessa fotografier, något jag häpnar över, är de att betrakta som nya. Dessutom är livet oftast motsägelsefullt, resonerar Thomas H Johnsson.

Fotografierna har exempelvis tidigare visats i konsthallen Fabriken i Bästekille (som för övrigt nu visar fotografi av världsstjärnan Lars Tunbjörk). Planen är att ”Nya Silverkorn” gör en kort mellanlandning på Galleri Direkt för att sedan presenteras i Stockholm. Och utställningen växer stadigt.
– Alltså … jag vill att ”Nya Silverkorn” ska vara levande och dynamisk. Och uppdaterar serien inför varje specifik utställning. Till Galleri Direkt har det tillkommit flera fotografier, några tagna i Landskrona, och utöver det presenterar jag en liten aldrig tidigare visad serie i färg jag kallar för ”230622 Stockholm”, fotograferad tidigt i somras under en dag i Stockholm. Eftersom jag själv förändras bör mina utställningar också göra det, säger Thomas H Johnsson.

I din prisbelönade trilogi ”Swedish Blue” är ram och montering en del av verket. Både träslag och glas är högklassigt och noga utvalt. Men utställningen ”Nya Silverkorn” gör fotografen det motsatta och häftar upp printarna direkt på väggen.
– I ”Swedish Blue I” finns en bärande konceptuell idé som inkorporerar ram med presentation och format. Men i utställningen ”Nya Silverkorn” som nu ska visas på Galleri Direkt, vill jag återgå till hur det började – som såklart ligger i linje med att jag grävt i mina negativpärmar – och presentera materialet naket och rent. Rått och direkt om man så vill. Resultatet blir närmast en reaktion på den ängsliga Instagramanpassning som numera genomsyrar gallerivärlden. Och det känns stimulerande, förtydligar Thomas H Johnsson, med ett leende.

Att hans hjärta klappar varmt för Landskrona är uppenbart. Under några år i början av tjugohundratalet arbetade han på Landskrona museum, och redan 2007 blev Thomas H Johnssons landskronafotografier nominerade till Scanpix Stora Fotopris, och har därmed starkt bidragit till att sätta Landskrona på fotokartan. Han skriver även regelbundet om fotografi i dagspress. Och i egenskap av Landskrona Foto:s första konstnärlige ledare, gjorde han, i princip över en natt, Landskrona till en nationell och internationell angelägenhet för fotografi.

Från och med lördag kan man se hans fotografier i Landskrona Direkts lokaler på Gamla Kyrkogatan 21. Officiell vernissage och öppningsdag är lördagen den 16 september klockan 12.00.

Vi hälsar alla varmt välkomna och uppmärksammar er på att utställningen går ner redan den 24 september.

Efter en längre och turbulent vistelse i Paris mellanlandade jag i Berlin. Och kunde känna igen mig i taxens utsatthet, berättar Thomas H Johnsson.
Reeperbahn i Hamburg.
Fotokonstnären Thomas H Johnsson kommer närvara under vernissagen den 16 september. Klockan 13.00 planeras även ett samtal mellan Johnsson och Landskrona Direkts Håkan Karlsson. Foto: Martin Bogren.
Till arkivet