Löparklassiker firar 50 år

Hildesborgsloppet avgörs på söndag. Start och målgång i Lill-Olas.
Vi noterar att Hildesborgsloppet arrangeras för 50:e gången nu på söndag.

1973 fanns det 92 anmälda löpare till det första Hildesborgsloppet.
– Det innebär att Landskrona har ett av de äldsta motionsloppen i Sverige, säger Thomas Fredriksson, ordförande i arrangerande GF Idrott Löparförening.

Antalet föranmälningar i år är så pass många att premiärårets siffra kommer att överstigas. Deltagarantalet har de flesta år legat mellan 100-150 löpare. Under några år var det dock ett betydligt större startfält och toppnoteringen är från 1982 då loppet lockade hela 362 löpare.
– Hildesborgsloppet är en 7,3 km lång slinga som går växelvis på asfalt, grusväg och stigar. Banan är utmanande och förutom första och sista kilometrarna är det antingen uppför eller nerför. I dessa tider då ultralopp är så populärt kan sträckas anses ganska kort men den utmanande banprofilen gör det till en rejäl utmaning, utlovar Thomas Fredriksson.

– Tycker man loppet är tufft kan man trösta sig med att det är ett varv som gäller nuförtiden. Det fanns en tid då man sprang dubbla distansen, det vill säga två varv.

Inte för sent att anmäla sig
Loppet är för både motionärer och tävlingslöpare. De flesta motionärerna kommer från Landskrona med omnejd och tävlingslöparna från Skånes alla löparföreningar.
–  Starten går vid Borstahusen semesterby på söndag klockan 11.00 och anmälan kan ske fram till 30 minuter före start, avslutar Thomas Fredriksson.

Till arkivet