SM-guld till Kronans U18-tjejer

Färska svenska mästare är (från vänster i lagbilden) : Maria Waldh (coach), Vendela Lövberg (06), Emilia Saxne (06, lagkapten), Astrid Waldh (07), Ebba Welander (07), Oda Johansson (07), Elin Sjöblom (10), Selma Axelsson (10), Maja Krstic (07), Greata Waldh (09), Viola Saxne (10) och Marie Saxne (coach).
Kronan Volleybollklubb spelade i helgen för första gången i klubbens historia hem Svenska Mästerskapet för tjejer under 18 år (födda 2006 eller senare).

Med ett av de yngsta lagen i turneringen vann Kronan samtliga matcher utan att tappa ett enda set. I gruppspelet besegrades i tur och ordning Södertälje, Västerås och Habo med 2-0 utan att Landskronatjejerna var under större press och lördagen avslutades med en tuffare batalj mot  hemmalaget från Jönköping som även den vanns med 2-0. 
– Det var ett jämnt första set där vi tappade en betryggande ledning men vi lyckades samla kraft och ta hem setet med 28-26. I andra set spelade vi lugnare och fick bättre tryck i vårt spel, säger Marie Saxne, tränare och coach för det härliga gänget.

Efter välbehövlig vila var det dags för semifinal mot storklubben Sollentuna och här hamnade Kronan för första gången i underläge och spelet stämde inte alls.
Men vid ställningen 19-21 tog vi timeout och bestämde oss för att sluta missa och förvalta våra lägen, och vi kom ut som ett nytt lag. 19-21 blev 25-21 och setvinst. I andra set spelade vi lugnt och stabilt hela vägen och tog hem det relativt enkelt med 25-16. Bäddat för drömfinal och Skånederby mot Svedala, som slog oss i kvalfinalen i mars.

Svedala är ett brett lag, med enorm fysik och där i stort sett alla spelare är födda 2006. Kronan å´ andra sidan har endast två tjejer födda 2006, och resterande är födda 2007-2010. Men vilka tjejer!

Finalen startade jämnt tills Kronans Oda Johansson gick ner till servelinjen och servade fram Landskronalaget från underläge 6-7 till ledning 16-7. Dock gjorde nerverna sig påminda och Kronan lyckades inte hålla ihop in servemottagning och plötsligt var det match igen.
Vi var dock kyligast när det gällde och tog setet med 26-24 efter att ha avgjort på vår tredje setboll efter en lurig undanläggning av Emilia Saxne. I andra set kom vi ut som ett nytt lag. Vi missade i stort sett ingenting. Vendela Lövberg och Ebba Welander servade stabilt och Svedala hade inga svar på varken deras servar eller på de motanfall vi levererade när de kom till anfall. Finalen avslutades med ett beslutsamt anfall av vår passare Astrid Waldh, som vanligtvis är den som levererar bollarna till anfallarna. Kross i andra set, 25-9, och guldet var bärgat.

Redan förra året var Kronan på gång i USM, men en oturlig skada på lagets passare och spelfördelare Astrid Waldh i kvartsfinalen satte stopp. Då fick Kronan kämpa sig till en femteplats och lyckades ta sig till Grand Prix, dit topp 6 på USM kvalade in, och som sedan vanns i stor stil i januari.
Nu, i en åldersklass under, fanns det ingenting som skulle kunna stoppa laget. Trots att spelet egentligen aldrig riktigt satt till hundra procent under hela turneringen, och trots att vi kämpade mot vätskebrist, yrsel och uttorkning så var vi mentalt starkast och så där retligt ”tillräckligt bra” och kyliga i de avgörande lägena. Inte ett set förlorades på hela helgen, vilket vittnar om hög nivå och mental styrka hos hela laget. En riktig laginsats turneringen igenom, där flera yngre spelare fick göra debut på den här nivån och gjorde det med bravur med bra stöd från de äldre lagkamraterna, säger Marie Saxne och det är inte utan att framtiden ser ljus ut i lilla Kronan!

Förutom guldmedaljerna så fick Kronan med två spelare och en coach i All Star laget: Emilia Saxne (bästa spiker), Astrid Waldh (bästa passare) och Maria Waldh (bästa coach). 

Ingen vila
Tjejerna får dock inte fira så länge. Redan på fredag beger de sig norrut för att göra upp om medaljer i Junior SM (födda 2004 och senare) i Södertälje. Då förstärkta av tre äldre tjejer. 12 lag från hela Sverige har kvalat in till JSM och Kronan är det enda laget från Skåne som tagit sig dit, trots att Skåne anses vara ett starkt fäste med två elitföreningar på damsidan.

Matchbollen är inslagen och tjejerna i Kronan fick ett välförtjänt glädjefnatt.
Till arkivet