Två nya påskägg i samlingen

Konstnär Ullastina Larsson är mitt uppe i slutförberedelserna inför årets konstrunda. Hon är även aktuell med ett påskägg som hon målat på uppdrag av Landskrona stad. Det pryder nu sin plats på Kasernplan. I bakgrunden skymtar Jens Jentin Lindbergs ägg något framför Kim Berkhuizens och Mikael Jepsons ägg från tidigare år.
Även i år kan man beskåda de stora konstfulla och färgglada påskäggen på Kasernplan. Det är Landskrona stad som gett konstnärer i uppdrag att måla dessa.

Åtta stora målade påskägg blänker i solen på Kasernplan strax utanför museet. Det är Landskrona stad som lyser upp grusplanen med en påskäggsutställning. I år har man dessutom bjudit in fotografen och filosofen Jens Jentin Lindberg och konstnär Ullastina Larsson att dekorera varsitt ägg.

Ullastina Larssons motiv är välbekanta. På ägget återfinns staden och hamnen. Jens Jentin Lindberg tog sig en ordentlig funderare på hur han skulle dekorera sitt ägg.

De bad mig måla men jag ville testa att överföra fotografier på den konvexa ytan. Till slut hittade jag en metod som harmonierade med mitt tålamod. Den går ut på att jag printar bilden i vanlig ordning för att sedan med hjälp av ett medel dra ut färgen så att den nu fastnar på ”äggskalet”. Bilden blir nu spegelvänd men det finns säkert en tanke med det också, säger han och plirar klurigt.

– Jag målade till ett gäng betraktare också. Möjligen är det kritiker som tittar på bilderna, säger han vars påskägg fått en central placering i gruppen.

Jens Jentin Lindberg i skapartagen i sin ateljé. Här överför han sin bild på Tintin med ett par läsglasögon till äggskalet.
Till arkivet