BTK Scania efterlyser pingistjejer

Isabelle Nilsson, ordförande i BTK Scania, vill se fler tjejer vid pingisborden i Idrottshallen.
Bordtennisklubben BTK Scania i Landskrona växer. Flera åldersgruppen är fulla. Vad klubben efterlyser till träningarna i Idrottshallen är fler tjejer. Målet är att dubbla antalet.

Scanias mål förra säsongen var att nå upp till hundra medlemmar. Dit kom man inte riktigt. Men i år har det lossnat.
– I år är vi över hundra medlemmar och fler blir vi hela tiden, säger Isabelle Nilsson, ordförande i BTK Scania.

Som tioåring började hon att spela bordtennis för 18 år sedan och de senaste 13 åren har hon även varit ledare. Nu efterlyser hon fler tjejer.
– Idag är vi cirka åtta tjejer på måndagsträningarna. De flesta är dock vuxna. Vi skulle därför vilja locka hit de som är lite yngre, i tonåren och kanske något yngre ändå. I den bästa av världar hade vi varit dubbelt så många, det vill säga 16 tjejer, säger hon.
– Det är bara att komma hit på måndagar klockan 19. Då får de ett rack i handen och får testa att spela pingis. De bör dock ha träningsskor och jympakläder och kanske en vattenflaska. Rack får man dock låna här. Man får prova på två gånger gratis.

Isabelle Nilsson funderar över varför det är svårt att locka tjejer till pingisen.
– Tjejerna kommer ofta tillsammans till skillnad mot killarna. Vi försöker därför nå ut till klasserna och kompisgängen. Det bästa är om det kommer fler än två, säger hon och berättar om hur klubben tar nya tag.
– Vi har fått projektpengar från Svenska Bordtennisförbundet och Skånes Bordtennisförbund. Och därför tar vi krafttag för att försöka locka hit tjejerna.

Intresset för pingis är stort bland killarna.
– Vi har en nybörjargrupp som tränar två pass i veckan och den gruppen är fullsmockad. Och det är bara killar. Vi har kö. Dock inte till tjejpingisen, säger Isabelle Nilsson och hoppas att fler tjejer hittar till Idrottshallen.
– Kampanjen pågår till den första veckan i juni. Därefter är säsongen slut. Den enda måndagen vi inte tränar är annandag påsk.

Såväl unga tjejer som äldre är välkomna till bordtennisträningarna i Idrottshallen på måndagarna. Isabelle Nilsson hoppas dock att tonårstjejerna vill testa på sporten.
Till arkivet