Det var när Heidi Ukkola Grönlund plötsligt inte fick ta ledigt en dag från sitt arbete på Landskrona stad för att hjälpa ett barn att flytta som det hela började. I samma veva fick paret fylla i en blankett gällande bisyssla. Och det var då som de fick beskedet att de inte fick bedriva någon jourhemsverksamhet trots att de fått ok tidigare. Följden blev att Ray Ukkola Grönlund, som har samma arbetsplats som sin maka, sade upp sig.
Individ- och familjenämndens ordförande Torbjörn Brorsson (M) kommenterar fredagens artikel.
– Samhället är i behov av fler familjehem och jourfamiljehem samt kontaktfamiljer. Vi ser självklart positivt på att fler vill engagera sig, men om man ska ha en bisyssla så måste den fungera med ordinarie tjänst. Om arbetsgivaren har gjort bedömningen att bisysslan påverkar det ordinarie arbetet, så kan man inte fortsätta med den, säger Torbjörn Brorsson.
Inte påläst
Ray Ukkola Grönlund menar dock att politikern inte är påläst i fallet.
– Vi har ju mejlet från vår chef där hon säger att det inte har med oss personligen att göra. Det är hennes ”generella hållning” skriver hon, säger Ray Ukkola Grönlund och kritiserar även hur allt skötts.
– Beslutet tog hon helt utan någon dialog vilket jag tycker är konstigt.
Individ- och familjeförvaltningens biträdande förvaltningschef Carina Jording hävdar att jourhemmet i sig är en anställning och att man därför inte kan kombinera detta med ett annat jobb.
– Ett jourhem arbetar på direkt uppdrag av en kommun och ska 365 dagar om året och 24 timmar om dygnet kunna ta emot nya barn för en jourplacering. Det är alltså ett akutuppdrag där man har lön för att ständigt vara tillgänglig för nya placeringar. Av naturliga skäl innebär det att det alltid måste finnas minst en förälder som är hemma på heltid för detta uppdrag. Beroende på platsantalet i jourhemmet kan båda föräldrarna behöva vara hemma. Dessa har då jourhemsverksamheten som sin anställning, säger Carina Jording.
Inget kontrakt
Enligt Ray Ukkola Grönlund har familjen inte något kontrakt som tvingar dom till att ta emot barn.
– Carina Jording pratar om de som skrivit på kontrakt men det har inte vi. Vi behöver alltså inte vara stand-by. Skillnaden mellan en kontrakterad och en icke kontrakterad som oss är att de som har kontrakt får betalt även om de inte har några barn hos sig. Vi har bara betalt när vi har barn hos oss och så vill vi ha det. Vi vill vara fria att säga nej eftersom det måste passa oss och framför allt så att vi kan göra ett bra jobb. Vi tror på att barn behöver vanliga rutiner, även jourhemsbarnen, då dom många gånger bor i jourfamiljen upp till ett år. Dom behöver normalitet.
Han är övertygad om att den inställningen som Landskrona stad och Carina Jording har, gör att det är svårt att få familjer att ta emot jourhemsbarn.
– Jag förstår varför Landskrona har svårt att hitta jourfamiljer om de ser det på det viset. Skulle jag slutat ett jobb med 32 300 kronor i månaden för att få typ hälften. Vem gör det? Det är helt feltänkt från stadens sida.
Gammeldags syn
I stället för att upphöra att vara ett jourhem sade Ray Ukkola Grönlund upp sig från sin tjänst i Landskrona stad.
– Jag har dock redan fått ett nytt jobb. De är mycket väl medvetna om situationen och har inget som helst emot att vi samtidigt driver jourhem, säger han och hävdar att kommunen har en gammeldags syn på problematiken.
– Det verkar som att kommunen vill att vi ska gå tillbaka till tiden då en i familjen, praktiskt taget alltid kvinnan, var hemmafru.
Carina Jording hävdar dock att det krävs så mycket att ha ett jourhemsplacerat barn att man inte bör ha annat jobb.
– För den som vill göra en insats för samhällets utsatta barn men fortsatt vill yrkesarbeta är familjehemsuppdraget fullt möjligt att förena med ett yrkesliv medan den som vill vara jourhemsförälder oftast behöver avstå från annat yrkesarbete för att kunna fullgöra sitt uppdrag.
Så här många barn rör det sig om och så här mycket kostar dem
Carina Jording redogör för hur många Landskronabarn som är jour- och familjehemsplacerade i Landskrona eller på andra platser.
– Antalet jourhemsplacerade barn varierar över tid, inte sällan från dag till dag men det rör sig i snitt om mellan 10-20 barn. Dessa bor antingen i tre jourhem som ligger utanför Landskrona eller i kommunens eget jourboende HVB Barnens bo. Gällande familjehemsplacerade barn så rör det sig i genomsnitt om cirka 110-120 barn. Majoriteten av dessa barn är placerade i familjehem utanför Landskrona. Ibland till följd av att det finns en skyddsaspekt kring barnet att väga in vid val av placeringen men oftast för att den viktiga matchningen mellan barnets behov och det tilltänkta familjehemmets förutsättningar är av större tyngd än att den geografiska placeringen sker lokalt, informerar hon.
Vad kostar jourhem och familjehem Landskrona stad?
– Ersättningen är alltid kopplat till omfattningen av barnets vårdbehov men mellan 800- 1000 kronor per dygn i ordinarie familjehemsvård till upp till 2000-2500 kronor per dygn om man behöver anlita ett konsulentstött jourhem kopplat till ett vårdbolag. Totalt kostade familje-och jourhemsvården under 2022 21,4 miljoner kronor, avslutar Carina Jording.
Läs även: