Grand Prix-guld till Kronans U19-tjejer

Kronan VBK:s grymma U19-tjejer sopade i helgen banan med hela svenska ungdomseliten i Uppsala. Foto: Robert Boman.
Framgångssagan fortsätter för Kronans tjejer. Efter förra årets fem SM-guld, tre i volleyboll och två i beachvolley är siktet högt ställt inför 2023. Och inte behövde Landskronas volleybollentusiaster vänta på framgångarna. Den gångna helgen avgjordes Ungdomens GP i Uppsala och överst på prispallen steg ett härligt gäng Landskronatjejer.

Ansedda Ungdomens GP avgörs årligen. Hit kvalificerar sig landets sex bästa flick- och pojklag baserat på förra årets placeringar i USM. I helgen var Uppsala skådeplatsen och Kronan VBK var representerade med såväl sitt 19-lag som en högljudd hejarklack från Landskrona.

– Vi hade oflyt för att inte säga maximal otur vid Ungdoms-SM ifjol. En skada på vår enda passare i ett kritiskt matchläge gjorde att vi då inte nådde vår målsättning.  Vi fightade dock till oss till en femteplats på ren vilja och sedan dess har vi laddat för vår revansch, säger en av lagets tre coacher, Marie Saxne.

Femteplatsen då räckte för att kvalificera laget till Ungdomens GP, dit Sveriges sex bästa U19-lag tog sig. Tävlingen spelas i samband med svensk volleybolls största möteshelg i Uppsala, där även seniorelitens GP och Veteran-SM går av stapeln.

Som femterankade lag ställdes Kronan mot guldmedaljörerna från USM Engelholms VS och fjärde placerade Sollentuna VK i gruppspelet.
På pappret en tuff uppgift, men vi har tränat hårt och alla tjejerna har utvecklats enormt så vi visste att vi kunde slå alla lag om vi spelade bra. För andra var vi underdogs, för oss själva var det guldet vi var ute efter, berättar Marie Saxne.

”Vi gick ut hårt, för att sedan bara öka”

– Vi gick ut hårt, för att sedan bara öka. I första matchen tog vi en klar vinst över Sollentuna med 25-14, 25-19. I andra matchen väntade Skånederby mot EVS och i den matchen spelade vi inte på topp, men vi vann ändå med exakt samma siffror som i första matchen.

Lagets coacher Marie Saxne, Maria Ljunggren Waldh och Nenad Stevanovic kunde glädjas åt att, satsningen på att ge lagets mindre erfarna spelare gott om speltid gav resultat.  

Vinsterna betydde att Kronan blev gruppvinnare och klara för semifinal.
– Där ställdes vi mot Solna VBK. Vi gör ett stabilt första set och vinner det med 25-15. I andra set rivstartade vi och ledde med 10-0 innan Solna tog sin första poäng. Vi slog av på takten och släppte in Solna i matchen och plötsligt stod det 20-20. Men tjejerna behöll lugnet och vi spelade hem setet med 25-23 och var därmed i final, utan att ha tappat ett enda set och utan att ha legat under en enda gång.

Final!
För motståndet i finalen svarade Sollentuna.
– Vi öste på från första boll och gav aldrig Sollentuna en chans. Första set vanns med hela 25-8! I andra set följdes lagen åt och vi låg under för första gången. Dock inte med mer än 5-7, då lade vi in en högre växel igen och ryckte ifrån. Andra set vann vi med 25-14. GP-guldet till Landskrona.


Noterbart från finalen var att 41 av Kronans 50 poäng var bollar som man själv dödade, det vill säga att man avgjorde med serveess, anfalls- eller block poäng.
Energin som finns i detta lag är oslagbar. På grund av sjukdom fick en tjej stanna hemma, men övriga tio tjejer rustade upp och bidrog och spelade på topp när det behövdes. Vi spelade som ett lag – för varandra och med varandra. Maja Krstic, som stukade foten illa så sent som i tisdags är ett fint exempel på det. Hon åkte med till Uppsala ändå och försökte övertyga ledarna att hon kunde spela  med en blå/svart svullen fot. Naturligtvis ville vi inte riskera hälsan, men ett litet begränsat inhopp i bakplan för att få känna på bollen fick vi till. Med en hårt tejpad fot, som knappt fick plats i skon, byttes hon in för att serva i finalen och levererade direkt ett serveess, och fick helgens största jubel från hela laget, berättar Maria Saxne och bjuder avslutningsvis på en presentation av guld-tjejerna:

  • #1 Lagkapten och vänsterspiker Emilia Saxne. Lagets poängmaskin som blandade stenhårda spikes med smarta bollar som ingen fick stopp på. Var dessutom säkerheten själv i bakplan hela helgen.
  • #5 Passare och pådrivare Astrid Waldh. Gör sitt livs match (hittills) i finalen där passen sitter som en smäck, fördelningen av spelet är felfritt och dessutom var hon omutlig vid nät och returnerade förlupna bollar från motståndarna med en kraft och bestämdhet som hette duga.
  • #10 Högerspiker Anastasia Stevanovic, lugn och temperamentsfull i en perfekt balans. Pålitlig i alla moment och spelade en snudd på felfri turnering.
  • #12 Center Clara Nilsson Strömblad, som slog personligt rekord i antal serveess finalen. Stor i block, alltid på rätt plats och ett ständigt hot i anfall. En riktig centerstjärna!
  • #13 Libero Finni Werner-Click, vår försvarsspecialist som anslöt från USA för bara två veckor sedan och har aldrig spelat med detta lag tidigare, växte med uppgiften för varje match. Gjorde årets panncake-räddning i semifinalen mot Solna när det var som jämnast och levererade sen 78% positiva servemottagningar i finalen (det är BRA!).
  • #17 Oda Johansson är egentligen spiker men genomförde hela helgen förträffligt på centerpositionen. Snabb, aggressiv och med lagets säkraste serve – som ofta gör livet svårt för motståndarna. Det är så viktigt att ha spelare som Oda, som levererar oavsett vilken position hon sätts på. 
  • #20 Vänsterspiker Ebba Welander, som kom igång mer och mer under turneringens gång och var säkerheten själv i både defense och servemottagning. Tog viktiga avslut i semifinalen, i det enda jämna setet som vi spelade och spelade överlag lugnt och klokt hela helgen.
  • #27 Center Vendela Lövberg, lagets Mount Everest. Vilka block hon visade upp under helgen! Att passera Vendela när hon sträcker på sig vid nätet är som att behöva runda eller bestiga ett berg. Det klarade inte motståndarna av. Eller vad sägs om två blockpoäng på de fyra sista bollarna i finalen?
  • #32 Allround Maja Krstic, som följde med trots sin fotskada för att hjälpa laget med pepp och stöd (och med ett litet hopp om att få stå på plan). Pannben av stål, och så hamnade hon också i poäng protokollet. Hon ville mer, men vi spar henne till det behövs och när foten mår bättre – för vår Maja behövs i laget.
  • #37 Högerspiker/center Linn Nordblad, en glädjespridare som tagit stora kliv och fick komma in i finalen och gjorde poäng direkt. Blir mer och mer


En underbar känsla efter att matchbollen i finalen sitter där den ska. Foto: Robert Boman.
Med på plats i Uppsala fanns också en fantastisk hejarklack med trumma, tutor, munspel och massor med härliga hejaramsor. Lilla Kronan har blivit en klubb att räkna med i svensk volleyboll. Foto. Privat.
Till arkivet