Pengar till ny film om fotografen Jean Hermanson

Fotografen Jean Hermansons dokumenterade människor och arbetsvillkor på Öresundsvarvet. Fotografier som idag är en del av landskronabornas historia och Sveriges fotografiska kulturarv. Foto: Jean Hermanson.
Många landskronabor har säkerligen sett fotografen Jean Hermansons bilder från Öresundsvarvet. Troligen då också hans skildring av varvsnedläggningen i filmen ”Den sista båten” (världspremiär på biograf Maxim 1983). Idag meddelades det att ”Himlens mörkrum 2”, uppföljaren till den guldbaggenominerade dokumentärfilmen ”Himlens mörkrum 1”, om Jean Hermanson som en av Sveriges stora samtidsskildrare, är fullfinansierad och kan därmed färdigställas. Landskrona Direkt har tagit en pratstund med regissören Nils Petter Löfstedt.

Landskronakopplingen är tydlig. Pilotversionen av ”Himlens mörkrum 1” hade premiär på stor duk i Teaterparken 2014, under andra upplagan av fotofestivalen, och filmen innehåller flera bilder och sekvenser från Öresundsvarvet. Kanske aldrig tidigare har varvs- och verkstadsarbetare porträtterats så varmt och värdigt som i Jeans Hermansons bilder. Han sa ofta att ”Människor blir vackra när de arbetar”. Att ”Himlens mörkrum 1” både nominerats till Gulbagge för bästa dokumentärfilm och belönats med Sune Jonsson-stipendiet är inte överraskande.

– Sune Jonsson var vid sidan om Jean Hermanson en av Sveriges stora dokumentärfotografer. Att tilldelas en utmärkelse i hans namn känns oerhört ärorikt. Intendenterna på Västerbottens museum, museet som förvaltar Sune Jonssons efterlämnade arkiv, arbetar tillsammans med organisationen Sune Jonssons vänner för att göra samlingen tillgänglig och levande. De förstår att fotografi som tidsdokument har ett unikt värde som språngbräda in i framtiden, berättar Nils Petter Löfstedt.

Fotografen Jean Hermansons efterlämnade samling är sedan 2014 arkiverad i Landskrona. Flera städer visade intresse, men valet föll på Landskrona, och filmen ”Himlens mörkrum 1” slutar vackert med att Hermansons samling köps in av Landskrona Foto. Innan filmen tonas ut i eftertexter kan man se hur Hermansons fotografier får ett hem i Landskrona. Sedan dess har det varit en del turer kring hur samlingen förvaras. Men det skulle vara ett stiligt grepp i ”Himlens mörkrum 2” att följa upp hur Landskrona Foto arbetat vidare med samlingen.

– Det är det som är så konstigt. Företrädarna för Landskrona Foto, Jenny Nordquist och Jenny Lindhe, vägrar låta sig intervjuas. Ligger det inte i en kommunal tjänstemans uppdrag att offentligt berätta om förvaltningens verksamhet? Visserligen har jag sparat ljudupptagningar från våra tidigare mötessamtal som skulle kunna gå att använda. Men filmat material vore självfallet det visuellt bästa, säger Nils Petter Löfstedt och fortsätter,
– Många av Hermansons fotografier är trots allt landskronabornas egen historia.

Som Direkten tidigare berättat hade Nils Petter Löfstedt gått vidare när det under researcharbetet till en annan produktion hittades ljudband på Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm. Två kassar med samtal inspelade hemma hos några av arbetarna, hade lämnats in av Folke Isaksson, skribenten som Jean Hermanson arbetade med till böckerna ”Nere på verkstadsgolvet” och ”Dom svarta – en bok om gjuteriarbetare i Sverige”. Med bandinspelningarna börjar arbetet med uppföljaren ”Himlens mörkrum 2”, som nu fått full finansiering.

– Jag kände direkt att de här ljudinspelningarna ger röster åt människorna på Hermansons fotografier. Vi initierade en Kickstart-kampanj för att finansiera det inledande arbetet med ”Himlens mörkrum 2”, och det visade sig att allmänhetens intresse för Jean Hermanson är väldigt stort, och på kort tid hade vi samlat in 400 000 kronor. Vilket innebar att vi fick ekonomisk trygghet att kunna påbörja produktionsarbetet. Men för att kunna färdigställa filmen krävdes ytterligare finansiering. Därför är jag både lättad och glad att Svenska Filminstitutet meddelat att de går in som medfinansiärer till filmen, ler Nils Petter Löfstedt stolt.

Förutom på landets biografer kommer ”Himlens mörkrum 2” visas på SVT. Utöver det ska filmen turnera runt och presenteras på festivaler och museer, exempelvis planeras en stor satsning på Arbetets museum i Norrköping, och förhoppningsvis kommer materialet i någon form även att visas i Landskrona. Den första filmen ”Himlens mörkrum 1” kan ses på SVT-play fram till april 2023.

Nils Petter Löfstedt och Fanny Fager på Guldbaggegalan i Stockholm då hans film ”Himlens mörkrum” om fotografen Jean Hermanson guldbaggenominerats av Svenska Filminstitutet.
Folke Isaksson med verkstadsarbetarna runt köksbordet. Isaksson var författare till flera böcker, samt kulturskribent på exempelvis Dagens Nyheter, senare även hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Hans inspelade intervjuer ligger till grund för filmen ”Himlens mörkrum 2” som Svenska Filminstitutet medfinansierar. Foto: Jean Hermanson.
Till arkivet