Åtta år utan ett ordentligt arkiv åt kulturskatten

Jean Hermansons egen arbetarbakgrund gjorde att han skapade en speciell samhörighet med de han fotograferade. Respekten var påtaglig och ömsesidig. Det är inte förutan att han framhålls som en av landets absolut främste dokumentärfotografer.
Foto: Jean Hermanson.
Det har under en tid ryktats att Landskrona Foto inte hanterat arkivet efter fotografen Jean Hermanson på utlovat sätt. Nu har den store arbetsskildrarens båda barn samt hans assistent Nils Petter Löfstedt törnat. De är helt enkelt oroliga för att bilder och negativ i arkivet ska gå förlorade. Sydsvenskan/HD var först med att rapportera om situationen som även följts upp av Kulturnytt i P1 men även på Landskrona Direktes debattsida samt på insändarsidan Planket.

Det råder uppenbart delade meningar om hur Landskrona Foto förvaltar arvet efter Jean Hermanson. Fotografens barn samt hans tidigare assistent och vän Nils Petter Löfstedt, hyser farhågor att samlingen förstörs då den inte förvaras enligt gängse normer. De menar också att en vattenläcka eller brand skulle kunna ruinera kulturarvet. Jonna Pleijel, dotter till fotografen, anser att fotosamlingen misskötts sedan lång tid tillbaka.
Det kan inte vara okej att förvara ett kulturarv i ett vanligt rum, säger hon till Kulturnytt i P1 och känner en oro för att materialet ska förstöras.

Å andra sidan är tf. kulturchef Johan Dahlén inte orolig.
– Lokalen i vilken bilderna förvaras är tillfällig – men håller en tämligen god nivå när det gäller såväl luftfuktighet som temperatur och scannade negativ förvaras i syrafria arkivboxar – och det är därför jag inte känner mig särskilt orolig för materialets status, uppger han och hyser förhoppningar om att allt blir bättre så snart en permanent lösning nåtts.

Enligt avtalet som upprättades då Landskrona Foto köpte samlingen 2014 skulle denna förvaras enligt svensk museistandard.
– Vi har påtalat olika brister under många år och hela tiden fått nya löften som inte infrias. Till slut tog vårt förtroende slut och vi inledde samtal med tjänstemännen på Landskrona Foto. Vi hade väldigt bra samtal och de var helt förstående med vår beskrivning av att det inte är hållbart att Landskrona Foto har kvar samlingen. Vi var också överens om att detta inte ska blir en offentlig konflikt utan att vi ska lösa det på ett bra sätt. Men sedan tog dialogen slut och vi har aldrig riktigt fått klarhet i varför tjänstemännen ändrat sin uppfattning, säger Nils Petter Löfstedt, mångårig assistent till Jean Hermanson, som trodde stenhårt på Landskrona stads fotosatsning vid överlämnandet.
– Det var en mycket ambitiös satsning. Frågan är bara vad som hände sen?
– Den ena tillfälliga lösningen efter den andra har gjorts. Ett tag förvarades materialet i ett genomgångsrum med direkt anslutning till toalett och som också användes som förråd av diverse museiföremål. Ingen inventering är gjord. Jeans pappersbilder har inte rörts under 8 år, säger Nils Petter Löfstedt.

Nils Petter Löfstedt är fotograf och regissör. Just nu arbetar han med uppföljaren till sin succédokumentär Himlens Mörkrum. I filmen om Jean Hermansons gigantiska fotoarkiv fick vi följa med Nils Petter Löfstedt på en resa till landets stora arbetsplatser där han fullgjorde det som fotografen missat, nämligen att namnge arbetarna på de många gånger nu ikoniska bilderna.

Arbetet fortsatte sedan i SVT-serien Himlens mörkrum – bilder ur arkivet.

Ett fynd av ljudband ligger nu som grund när det dags för en uppföljare, Himlens Mörkrum 2.
– Men precis som i ettan blir det ett sidospår, säger han som inte vill avslöja för mycket men vi förstår att det sannerligen kommer att beröra Landskrona Fotos förvaring av Jeans fotoarkiv.

Under arbetet med utställningen Dublins barn på museet 2016 var Nils Petter Löfstedt på plats och spelade in material som senare fanns med i Himlens Mörkrum. Snart kommer Himlens Mörkrum 2 och frågan är väl då hur Landskrona Foto kommer att skildras.
Många av Jean Hermansons bilder räknas som ikoniska idag. Fotografen får med fog anses som en av landets allra främsta skildrare av arbetslivet. Hans bilder och ett par hundratusen negativ finns i Landskrona Fotos förvar. Frågan är bara hur länge till. Foto. Jean Hermanson.

Här kan du se en kort snutt från arkivet filmat av Nils Petter Löfstedt ifjol. https://www.youtube.com/shorts/yPxbDE7vtsA

Relaterat

Artiklar I HD/Sydsvenskan

Kuturnytt i P1
Ikoniska foton av Sveriges arbetarklass riskerar att gå förlorade

Landskrona Direkt
Debattartikel av Örjan Kristenson – Om ansvaret att förvalta kulturskatt – samt den efterföljande debatten på Planket.


Till arkivet