Årets kulturstipendiater är…

Kulturstipendiater 2022 från vänster: Ludvig Hyrefelt, Helene Skogspil och Julia Andersson. Foto: Landskrona stad,.
Bland de rekordmånga som nominerats till Landskrona stads kulturstipendium för 2022 var det tre musikaliska mottagare som fick motta applåder och varsin check vid stadens årliga kulturmingel på torsdagskvällen.

I samband med det årliga kulturminglet, vilket avhölls på Landskrona teater på torsdagskvällen hade Kulturnämndens kulturstipendieutskott valt prisa musikern och keramikern Ludvig Hyrefelt, trubaduren och förskolläraren Helene Skogspil samt mezzosopranen Julia Andersson.

Motiveringar

Ludvig Hyrefelt tilldelas ett kulturstipendium om 20 000 kronor.

Med ett starkt och tidigt grundlagt behov att uttrycka sig konstnärligt har Ludvigs nyfikenhet tagit honom från kontrabasen till leran. Mot ena benet lutar en kontrabas, mot det andra en drejskiva. Ludvig började sin artistiska bana som musiker med både slagverk och bas som instrument och har hunnit spela med flera framstående musiker främst inom jazz. Men ett möte med keramiken fick honom på andra vägar. Nu går han kandidatutbildningen Keramik och glas på Konstfack i Stockholm för att utforska konsthantverk som uttrycksmedel.  

För en spännande och vindlande väg mot konstnärlig utveckling ges Ludvig ett av årets kulturstipendium. 

Helene Skogspil tilldelas ett kulturstipendium om 10 000 kronor.

Som en härförare för vardagskultur och för barnvisans betydelse som kulturarv har hon under mer än 20 år mött generationer av barn och föräldrar på bibliotek och i förskolan. Med envishet lyfter Helene visans kraft för att våra allra minsta ska möta musik och ord, gärna med rörelser och tillsammans med andra. Hon gör det i sin roll som förskollärare, som studiecirkelledare och som trubadur. Glädjen ligger i att ge det lilla barnet ett första fysiskt möte med klanger och sång. 

För ett hängivet engagemang för barnets behov av sång och rörelse tilldelas Helene ett av årets kulturstipendium. 

Julia Andersson tilldelas ett kulturstipendium om 20 000 kronor.

Julia är mezzosopran utbildad på bland annat Operahögskolan i Stockholm och på Operastudion i Schweiz. Sång och musik fann hon tidigt i livet i kören Mini-Chorus och på Kulturskolan men har under sina tio års utbildningar i sång även intresserat sig för att skriva drama och poesi. Med en redan imponerande lista med roller har hon de senaste åren haft Schweiz som bas men vänder nu hem för att som frilansande sångare utgå från Malmö. För att kunna marknadsföra sig går hon nu en utbildning i multimedia för musiker.  

För sitt gedigna och målmedvetna arbete för att etablera sig i en tuff bransch som operasångerska får Julia ett av årets kulturstipendium. 

Till arkivet