Bibliotekarien som lyfter fram fotoboken

Annika Liljengren är bibliotekarie på Landskrona bibliotek. En plats som likt andra bibliotek får ta del av böcker som fått Kulturrådets distributionsstöd, ofta fotoböcker. En smal genre för folkbiblioteken som hon värnar om och gett en framskjuten placering på Landskrona bibliotek. Nästa år sitter hon i juryn för Svenska Fotobokspriset. Utöver att arbeta för att det ska finnas ett gott bestånd av fotoböcker väl synligt i hyllorna anordnar hon workshops och fotobokscirklar på biblioteket. Foto: Oskar Fäldt/Landskrona stad.
Redan i praktverket Skånska Fotografer 1845–2005 var Annika Liljengren representerad. Den fotointresserade bibliotekarien från Landskrona sitter nu med i juryn för Svenska Fotobokspriset 2023.

Vi noterar att bidragen till Svenska Fotobokspriset 2023 så smått börjar att trilla in och efter årsskiftet sätter sig juryn ned och överlägger. Priset delas ut av Svenska Fotografers Förbund och i den namnkunniga juryn sitter fem personer som besitter stora kunskaper om fotografi och fotoböcker varav två Annikor.  Den ena är den internationellt berömda fotokonstnären Annika Elisabeth von Hausswolff den andra är Annika Liljengren, bibliotekarie vid Landskrona stadsbibliotek.

Grattis och lycka till, Annika Liljegren!
– Tack! Det är skräckblandat… men jättekul att folkbiblioteket får vara med i en fotoboksjury. Vi får ju ganska mycket fotoböcker genom Kulturrådets arbete med litteratur- och distributionsstöd.  Det finns roligt nog ett intresse både från Fotoförfattarna och CFF att samarbeta.

Vi minns när vi vid ett tillfälle pratade med en annan medlem ur en bokjury, Jesper Svenbro, och akademiledamoten berättade att han hade ett brunt skyddspapper runt boken han läste när han satt på ett tåg eller i andra publika utrymmen. Allt för att spekulationerna kring vem som skulle få årets Nobelpris i litteratur inte skulle ta fart. Är det månde något du nu kommer att ta efter?

– Tror inte det även om det låter mystiskt och spännande. Juryn ses i Stockholm i mitten av januari för att titta på böckerna tillsammans. Innan dess har vi fått listor med information om de fotoförfattare och böcker som är nominerade.

Om man aldrig läst en fotobok, vilken skulle du rekommendera?
– Tänker att det är som med böcker i övrigt. Vad är man intresserad av? Att välja utifrån det. Relationer, landskap, djur, historia, politik, jämställdhet? Vill man bli varm i själen kan man läsa Swedish Dads av Johan Bävman. Vill man ta del av lokala fotografer finns tex Thor-Björn Johanssons bok Nära. Landskrona museum har gjort flera fina böcker utifrån sina utställningar; Time light love,  AgNO3 och A way away. Då får man fotohistoria och mycket mer! Landskrona Foto har också sitt bokpris där Satoshi Tsuchiyamas Heat of sand nu finns för utlån på biblioteket.

Ur fjolårets digra skörd av fotoböcker, vilka rekommenderar du att man ska låna hos er?
– Kan inte välja, och vi har bara en liten, liten del. Jag tycker om mångfald, att bläddra i många olika sorters böcker och se hur respektive författare presenterar sin berättelse, i vilket format, med vilket material och så vidare.

Hur länge har fotobokssatsningen pågått på biblioteket och märker ni av ett ökat intresse för fotoboken?
– Vi började att tänka på vårt fotoboksbestånd i samband med att Landskrona Foto etablerades i staden. Fotoböcker är inga kioskvältare men det finns ett intresse och det är viktigt att både ”bred” och ”smal” litteratur finns på bibliotek.

Helgen 19-20 november noterar vi att det är fotobokscirkel med Svante Larsson på biblioteket. Är den öppen för anmälan än?
Det är ganska fullt på fotobokscirkeln som vi arrangerar tillsammans med Landskrona Foto och museum och som stöds av Region Skåne, men om någon är intresserad är de välkomna att kontakta biblioteketvuxen.program@landskrona.se. Vi hoppas också återkomma våren 2023. Förra tillfället var det en fin blandning med vana och ovana fotoboksläsare!

I juryn till till Svenska Fotobokspriset 2023 ingår: Joanna Helander, Maryam Fanni, Åke Ericson, Annika Liljengren och Annika Elisabeth von Hausswolff.

Till arkivet