GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Finns Povels bild kvar?

Povel Ramel porträtterade av den framstående fotografen KW Gullers. En annan välrenommerad fotograf, Örjan Kristenson minns i dagens krönika när han skulle föreviga pianisten och revymannen på besök i Kalmar. Foto. KW Gullers.
Har alltid varit en stor fan av Povel Ramel: Från kokosnöt till tummelduns, hala tvålar och fiskar som tagit slut! Jag plåtade honom en gång på sjuttio-talet i Kalmar när jag jobbade för Östra Småland, jag tror han uppträdde på Statt eller hotell Witt. Tänker att det var någon gång på hösten 1977.

Hur som helst; när han satt vid sin flygel och underhöll kalmarpubliken på sitt helt underbara, oförutsägbara sätt så försökte jag få en bra bild på honom (att plåta pianister är inte helt lätt, de är oftast helt upptagna med att kolla partitur eller handsättning). Varje gång jag höjde min Olympus OM-1 så släppte Povel händerna från klaviaturen och grabbade tag i en liten Kodak Instamatic och tog en bild på mig, till publikens stora förtjusning.

Två av mina mest omhuldade proggskivor är: Fläsket och Extra Vaganza med/av Mikael Ramel, hans Zappa-influenser har alltid inspirerat mig.

Jag vet inte om någon i teaterföreningen kommer att träffa Ung-Ramlarna*, men om så är fallet…

Fråga då gärna om Povel hade film i sin Instamatic?

Vore kul att se en ung version av mig fotograferandes en musikalisk ordekvilibrist som Povel.

Örjan Kristenson.

* Fotnot. Den 8 oktober kommer Lotta och Mikael Ramel till Landskrona Teater och ger smakprov ur Povels bejakande låtskatt

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet