Flertal gravar skändade på kyrkogården

Ingen av gravarna på bilden tillhör de som vandaliserats.
Någon eller några har skändat ett stort antal gravar på kyrkogården i Landskrona. Dessutom har föremål stulits från några av gravarna. Personalen på kyrkogårdsförvaltningen vädjar nu till de drabbade att de ska polisanmäla vad som skett.

Någon gång mellan tisdag kväll och onsdag morgon ägnade sig någon år att skända gravar på kyrkogården i Landskrona.
– Det stämmer. Jag fick ett samtal från en kvinna att graven hon brukar gå till hade skändats. Och när jag gick runt på morgonen när jag kom till jobb så såg jag att cirka 10-15 gravar råkat ut för skändning. I något enstaka fall har det även stulits från gravarna, säger kyrkogårdsmästare Sten Frederiksen.
– Jag kunde dock inte se något mönster. Såväl muslimska som kristna gravar var förstörda. Och de var även utspridda över ett större område. Min egen teori är att det är någon som inte är helt frisk som irrat runt och slumpmässigt förstört.

I ett mail skriver en kvinna om hur hon drabbats.
– Min syster gick bort för sex månader sedan och hennes grav har utsatts för stöld, och där finns andra personer som kontaktat mig angående att de upplevt samma problem, skriver hon.

En annan drabbad som Landskrona Direkt varit i kontakt orkar helt enkelt inte prata om det inträffade då sorgen är för stor.

Enligt polisens informationsavdelning så har det ännu inte kommit in några anmälningar om händelserna.
– Jag förstår att det är oerhört tungt men man att anmäla brott är ett måste. Och det är inget vi på kyrkogårdsförvaltningen kan anmäla då det är privatpersonerna som är utsatta förbrottet, poängterar Sten Frederiksen.

Till arkivet