Succé på Swedish Beach Tour och nytt landslagsuppdrag för Emilia Saxne

Line Andersson (Habo) och Emilia Saxne (Landskrona) ska försvara de svenska färgerna vid U20 EM i beachvolley i Turkiet senare i veckan. Foto: Privat.
I helgen spelades årets första femstjärniga beachvolley tävling på den svenska elittouren SBT (Swedish Beach Tour) och yngst i startfältet var Kronans Emilia Saxne, endast 15 år gammal.

Emilia Saxne spelade tillsammans med Habos Line Andersson (19 år), som för övrigt med god marginal var näst yngst.

– Emilia och Line, som inte spelat tillsammans tidigare, utgör det svenska landslaget som ska spela U20 EM i Turkiet i veckan, berättar Marie Saxne, tränare för Kronans VBK framgångsrika  damlag.


Efter några veckors träning tillsammans på Böda (Öland) och i Göteborg, så var det dags för genrepet inför EM. På plats fanns hela Sverige-eliten, 16 damlag och 16 herrlag. Ungdomarna imponerade redan i gruppspelet där de vann sin första match mot ett etablerat lag från Göteborg och sedan följde de upp med att pressa tävlingens andraseedade lag Bergholm/Månesköld.
– Här fick de dock ge sig med 1-2 i set. Detta innebär att paret fick gå långa vägen i lottningen och spela åttondelsfinal på lördagskvällen. Även här ställdes de mot ett välmeriterat lag som imponerat stort i sitt gruppspel. Det blev en jämn och välspelad match, som Saxne/Andersson lyckades vinna med 15-10 i tredje och avgörande set.

Därmed hade talangerna kvalificerat sig för spel på söndagen och nått topp åtta. I kvartsfinalen på söndagsmorgonen ställdes de mot Rudberg/Nilsson, ett nykomponerat lag där Rudberg var i final i senaste fyrstjärniga tävlingen och Nilsson har flera SM-guld och några år som proffs i bagaget.
– Första set blev en jämn historia där lagen följdes åt och trots två setbollar till ungdomarna så knep de rutinerade motståndarna setet med 23-21. I andra set hamnade man tidigt i underläge, men vid ställningen 13-17 påbörjades upphämtningen när man bröt motståndarnas serve och i Saxnes serve kunde de sedan ta sju raka poäng och vinna setet med 21-17. I tredje set inledde Saxne/Anderson med en rad egna misstag och det såg ut att rinna iväg. Men vid 5-9 gick Andersson ner till servlinjen och såg till att serva tillbaka dem in i matchen. Efter en jämn avslutning och blev det en spännande boll vid 14-12 där domaren fick kliva ner från domarstolen för att titta på bollmärket efter en välplacerad serve av Saxne. Märket vidrörde linjen, vilket innebar att skrällen var ett faktum. 15-12 och 2-1 i set.

Semifinal mot regerande svenska mästaren
I semifinal väntade ett hemmalag (Ribom/Malmström), där Ribom utsågs till Årets Blockspelare förra säsongen och Malmström är regerande svensk mästare. Inför stor publik på centercourten kom tjejerna aldrig upp i den nivå de haft tidigare i helgen och det blev förlust i två raka set.
– Men efter att den värsta besvikelsen efter den insatsen lagt sig så kan de titta tillbaka på en fantastisk prestation där de på allvar slagit sig in i den svenska beachvolleyeliten. Vilken bedrift av en 15-åring från Landskrona, som inte ens har några träningsmöjligheter på hemmaplan, poängterar  Marie Saxne.

Kronan sänder EM-matcherna
Imorgon beger sig Emilia och Line till Izmir i Turkiet, tillsammans med förbundskapten Robert Söderberg, för att träna och anpassa sig till värmen och på torsdag går de in i huvudturneringen på U20 EM. Matcherna kommer att sändas på Kronans Facebook sida.

Till arkivet