Bokfest med teaterfolket

Äntligen är den släppt - boken om Skånska Teaterns 20 år i Landskrona. Foto: Göran Beckman.
Det bjöds på enklare förfriskningar men kanske främst kära återseenden när det på söndagen bjöds in till releasefest för boken "Konsten med publiken - om Skånska Teaterns 20 år i Landskrona".

Det var välbesökt på Café Nell Walden på museet under söndagseftermiddagen.  Anledningen var att bokförlaget Kira tillsammans med redaktionsgruppen bakom det fleråriga bokprojektet om Skånska Teaterns 20 år i Landskrona hade kallat till boksläpp.

”Hallå ni lyftkransakrobater!” från revyn ”Varvet runt” sjöngs. Det höglästes och bläddrades ivrigt i boken. Minnena staplades på varandra även om det också fanns en annan liten baktanke.
– Tanken är att inspirera en ny generation, menade Björn Hedman redaktör för boken ,  och producent på Skånska Teatern 1974-1980.

Redaktionsgruppens förhoppning är nämligen den att boken inte enbart är en minneskavalkad för alla som var med utan att den också kan fungera som kulturpolitisk inspiration för en ny generation.

Till sin hjälp har redaktören haft en redaktionsgrupp med välbekanta ansikten bestående av  Margareta Alin Hegeland, som bland annat var kulturchef i Landskrona 1978-1982, Anita Marcus, publikarbetare på Skånska Teatern från starten 1973-1982 samt Jan Mark, dramaturg på Skånska Teatern 1973 -1982.

Samtliga var på plats och hälsade igenkännande och glatt på publik och gamla arbetskamrater.

Gruppen har dessutom fått förstärkning av flera celebra namn som bidragit med texter.   Här återfinns bland andra ”Landskronapågen” Roger Wilson som idag är Sveriges Radios korrespondent i USA, skådespelarna Anders Beckman och Jan Modin med flera.

Konsten med publiken – om Skånska Teaterns 20 år i Landskrona är en berättelse om hur och varför den fria teatergruppen flyttade till staden och idéerna bakom det omfattande arbetet att locka en helt ny publik.

Under 1974-1994 lyckades ensemblen engagera många tusen människor i sin verksamhet.

Amatörskådespelare, publikombud på arbetsplatser och skolor, en egen stödförening samt den stora, breda teaterpubliken förstås. Allt skedde under en period då teaterkultur inte var en ”produkt som konsumerades” utan i stället inkluderade, engagerade och aktiverade publiken.

Håll utkik!
I veckan arrangerar vi en tävling för våra prenumeranter där en bok kommer att ligga i potten.
Du som inte redan är det – Bli prenumerant!

Många hade uppmärksammat boksläppet och tagit sig till Landskrona Museum. Foto: Göran Beckman.
Förlagsredaktör Jeanette Rosengren hade ett releasepris på boken dagen till ära. Foto: Göran Beckman.
Margareta Alin Hegeland var tillbaka på museet. Foto: Göran Beckman.
Många passade på att bläddra i den nyinköpta boken. Foto: Göran Beckman
Redaktör Björn Hedman högläste och visade bilder ur boken. Foto: Göran Beckman
Till arkivet