Bhutanesiskt besök på Ven

Åsa Roosquist och Cecilia Winström från Malmö Universitet samt Dorji Thinley och Karma Yesheey från Buthan tar en paus utanför Tycho Brahe-muséet tillsammans med venbon Tommy Lilja som guidade runt på ön. Foto: Landskrona stad
Det är okänt om någon Venbo har besökt det exotiska kungadömet Bhutan djupt inne i Himalaya mellan Indien, Nepal och Kina, men på Kristi Himmelsfärdsdagen hade Ven sitt första (?) besök från Bhutan.

Dorji Thinley, president of Paro College of Education, och Karma Yesheey, vice dean of Paro College, deltar i ett internationellt akademiskt samarbete, ett Linnaeus Palme-projekt, mellan Bhutan och Malmö Universitet. Besöket i Sverige är det första för de två, och på sin lediga dag valde de att tillsammans med adjunkterna Cecilia Winström och Åsa Roosquist besöka ön mitt i Öresund.

De flesta som turistar på Ven brukar göra så på cykelsadeln. Så var även tanken i detta fall. Men någon cykeltur blev det inte och det berodde inte på blåsten. Den bokade cykelguidningen runt ön fick bytas ut mot en speciallösning där en av Tycho Brahes mest rutinerade guider, venbon Tommy Lilja, hämtade dem i bil i Bäckviken. Det visade sig nämligen att det tillhör ovanligheterna att man lär sig att cykla i Bhutan.

Självklart var Tycho Brahe-museet den första hållplatsen under Ven-besöket med guidning både i utställningen, renässansträdgården och Stjärneborg. Picknicklunchen passade man på avnjuta i trädgården, innan guidningen gick vidare till Kyrkbacken, St Ibbs kyrka, en promenad längs Backafall, och ett besök på Nämndemansgården.

Tillbaka i Landskrona var de långväga besökarna nöjda med dagen och fascinerande över det öppna landskapet, havet, och vyerna på Ven.

Till arkivet