60-årsjubileum för lärare

Christel Ohlson från Råå, Inga Bengtsson (Ängelholm), Kerstin Zirnig (Landskrona), Elsa Karlsson (Osby), Anne-Marie Qvist (Dösjebro) och Vanja Wahlgren (Asmundtorp) träffas regelbundet och pratar gamla minnen. På onsdagen lunchade dom på Seglarpaviljongen i Landskrona.
För 60 år sedan sökte 600 unga damer från hela Sverige till Förskoleseminariets utbildning av småskollelärare i Landskrona. 150 av dessa fick möjligheten att komma till Seminarieskolan i Landskrona för att genomgå en mängd inträdesprov inför en kritisk lärarjury. 48 som klarade sig fördelades på två klasser vilka gick en treårig utbildning. Sex av dessa träffades på Seglarpaviljongen på torsdagen.

En av de sökande var Kerstin Zirnig.
– Jag var den enda som blev kvar i Landskrona, säger hon och skrattar.

De sex damerna träffas flera gånger om året.
– Tidigare åkte vi till huvudstäder lite då och då. Vi har varit i Rom, Paris, Köpenhamn och Stockholm. Men nu för tiden blir det närmare hemmaplan, säger Christel Ohlson som är bosatt på Råå.

Kerstin Zirnig berättar om vad som hände för 60 år sedan.
– Vi fick kort tid på oss att förbereda oss för olika ämnen. Vi skulle berätta och beskriva något om tillexempel sång och musik. Och till min stora förvåning så kom jag in på utbildningen, minns den nu pensionerade läraren.

– Jag bodde i Göteborg då och var simlärare på Hälsö ute i skärgården när jag fick beskedet i ett brunt kuvert. Jag tänkte ju då att Landskrona inte var märkvärdigt men att det skulle bli kul att resa till Köpenhamn. Men jag hade fel om Landskrona. Jag har stannat här sedan dess och utbildat så många elever att jag inte kunnat hålla räkningen, säger hon och skrattar.

De andra som gick utbildningen spreds dock efter examen.
– De verkade som lärare i olika delar av sydsverige men vi har alltid hållit kontakten, säger Kerstin Zirnig.

– Vi lunchar oftast i Malmö eller här på Seglarpaviljongen men vi har även varit hemma hos mig i Ängelholm, säger Inga Bengtsson.

Innan lunchen serverades så snackades och skrattades det glatt runt bordet och gamla foton drogs fram. Och där någonstans fann undertecknad, förövrigt elev till musiklärare Kerstin Zirnig 1976-1978 på GA-skolan, det för gott att lämna damerna till sitt.

Till arkivet