Polisinsats mot bengaler

Vid BoIS segermatch mot Örgryte tidigare i år tändes flera bengaler. Nu har polisen gjort hembesök hos yngre BoIS-supporters för att informera om riskerna med bengaler.
Den gångna helgen gjorde Landskronapolisen en insats där man åkte hem till BoIS-fans i de yngre tonåren för att informera dessa och deras föräldrar om risken med företrädesvis bengaler under matcher.

”Vi i Landskronafamiljen känner att detta är under all kritik! Vi är allt från sjukvårdare, marknadschefer och mycket mer men vi är inga brottslingar!”, skriver supportergruppen på sin Facebooksida och ställer sig frågande till om polisen tror att kampanjen skapar bättre stämning samt om det är rätt att lägga så mycket resurser på den.

”Att stå för en levande läktarkultur ska inte innebära påhälsning från blåljus!”, avslutas inlägget med.

Tina Anderberg, lokalpolischef i Landskrona, poängterar att det hela rörde sig om en informationskampanj och att ingen enskild individ på något sätt pekades ut.

– Det är ett ofog med bengaler på matcher och detta vill vi få ett stopp på. Därför åkte vi hem till företrädesvis unga supportrar i ålder 14-15 år och informerade de och deras föräldrar om riskerna med just bengaler och för den delen också bangers, säger hon.

– Det kan leda till tillträdesförbud eller rent av en polisanmälan. Det är inte tillåtet att tända eld på bengaler under en fotbollsmatch, säger Tina Andersson.

Bengaler är ett slags fyrverkeripjäs som oftast består av ett papprör innehållande ett brännbart ämne med metallsalter vilka utvecklar en kraftig rök som vara en risk för astmatiker. Bengalerna skapar samtidigt hög värme vilket i sig innebär en brandrisk.

– Vi har fick bara positiva reaktioner från föräldrarna vi pratade med. Det var Inte alla som kände till detta.

Till arkivet