Plötsligt i Vinslöv – ett svenskt rekord

Marcus Ahl från Landskrona Atletklubb satte svenskt veteranrekord i klass M1 h89 vid SM-tävlingar i Vinslöv.

I helgen anordnades Veteran-SM i tyngdlyftning av Sörby BoIS i Vinslöv. 88 lyftare från hela landet var anmälda och det blev en tävling med mycket glädje och många fina lyft. Landskrona Atletklubb
hade fyra lyftare på plats var ett nytt svenskt veteranrekord sattes.

På lördagen tävlade Sören Johansson och Fredrik Hertzberg, med fanns även Zejna Turkovic som coach.

Sören Johansson var först ut av LAK-lyftarna i klassen herrar M6 (60-64 år). Rycken inleddes stabilt med 50 kg i första försöket och som nästa vikt valdes 55 kg. Tyvärr lyckades varken andra eller tredje lyftet och Sören Johansson fick nöja sig med 50 kg i ryck.
– Uppvärmningen till stötarna var lovande och ingångsvikt valdes till 65 kg vilket klarades lätt, detta innebar också nytt veterandistriktsrekord i klass M6 h89 i både stöt och sammanlagt (115 kg). Efter den inledande stöten hade Sören två bra försök på 70 kg som inte passerade domarnas granskning. Tävlingen gav mersmak och Sören började på plats fundera på hur träningen ska ändras för att förbättra överstötarna. Sören slutade på sjätteplats i klass M6, berättar Fredrik Hertzberg som var näste man ut på flaket.

Fredrik Hertzberg tävlade i klassen herrar M3 (45-49 år). Rycken gick helt enligt plan med serien 62, 65 och 67 kg vilket innebär nytt veterandistriktsrekord i ryck i klass M3 h109. Stötarna inleddes med 85 kg vilket gick bra och 90 kg begärdes till andra försöket.
– Tyvärr missade jag lyftet redan i frivändningen och vikten behölls till tredje och sista stöten. Nu gick det bättre vilket innebar nytt veterandistriktsrekord i stöt och sammanlagt (157 kg). Analysen från oss alla tre på plats var att mer tid ska läggas på att träna frivändningar framöver.
Fredrik Hertzberg slutade på 13:e plats i klass M3.

På söndagen tävlade Martin Rohlin och Marcus Ahl från LAK. Båda två i klass M1 (35-39 år), alltså de yngsta veteranerna. Med på plats som coach var Fredrik Hertzberg.
För Martin var det tävlingsdebut i tyngdlyftning vilket såklart satte en speciell karaktär på dagen. Innan tävlingsstart anslöt en hejarklack på fem personer från LAK för att heja på Martin och Marcus lite extra.

Klass M1 var sista tävlingsgrupp och det blev en ganska lång väntan efter invägning. Uppvärmningen gick helt enligt planerna och Martin Rohlin gick in på 85 kg i ryck.
Tyvärr stämde inte tekniken helt och Martin var tvungen att släppa ner stången. Omförsöket gick mycket bättre och 92 kg valdes till sista lyftet vilket han klarade lätt.

Marcus Ahl gick in på 90 kg och klarade lyftet lätt, i andra lyftet valdes 95 kg.
Marcus fick lätt upp stången över huvudet men tappade den bakåt, ett tecken på att vikten var lätt. I sista lyftet valdes 99 kg istället för omförsök för att försöka sätta svenskt veteranrekord i klass M1 h89. Marcus klarade lyftet lätt och rekordet var ett faktum.

Även uppvärmningen i till stötarna gick bra och ingångsvikterna för båda lyftarna justerades till 115 kg.
Marcus klarade sitt lyft lätt, det var även lätt för Martin men lyftet underkändes på grund av  efterpress. I omförsöket kom vikten upp på raka armar direkt tydligt och blev godkänt. Till Marcus andra lyft valdes 120 kg vilket gick galant. Till sista lyftet valdes 125 kg till både Martin och Marcus. Martin var först ut men tyvärr underkändes lyftet även denna gång på grund av efterpress. För Marcus del skulle ett klarat lyft innebära svenskt veteranrekord i både stöt och sammanlagt, tyvärr hamnade stången lite fel i frivändningen och Marcus ramlade bakåt. Totalt i klassen slutade Martin på nionde plats och Marcus slutade på fjärde plats, endast några få poäng från bronsmedaljen. Det var så jämt att sekretariatet först utropade Marcus till bronsmedaljör innan misstaget upptäcktes efter tävlingen, avslutar Fredrik Hertzberg och passar samtidigt på att tacka Sörby BoIS för ett utmärkt arrangemang av veteran-SM.

Till arkivet