Ikoniska bilder på auktion

Tio stora serigrafier, föreställande Marilyn Monroe ropas ut på Skånes Auktionsverk på tisdagen.
Ännu en gång ropar Skånes Auktionsverk ut objekt till förmån för nödställda i Ukraina. Det är tio oramade färgserigrafier föreställande Marilyn Monroe, utgivna av Sunday B Morning, som går under klubban imorgon, tisdag.

Ett ikoniskt konstverk av Andy Warhol som föreställer filmstjärnan Marilyn Monroe såldes för 195 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 1,8 miljarder svenska kronor, på Christie’s i London för en vecka sedan. Det är det högsta priset som har betalats för ett 1900-talsverk på en auktion, skriver Financial Times.
Nu kommer tio tryck av Monroe att ropas ut på Skånes Auktionsverk. Det är dock inget original.
– Det är tio serigrafier som gjorts av Sunday B Morning. Alla ligger i en mapp. Det var så inlämnaren ville ha det, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.

Noterbart är att försäljningsintäkterna på detta objekt kommer att skänkas för att hjälpa de nödställda i Ukraina, med fördelningen 50 procent till Läkare utan gränser och 50 procent till Röda Korset.
– Inlämnaren hade noterat att vi tidigare haft objekt vars intäkter gått till Ukraina och därför kontaktade hen oss. En del andra auktionsverk vill inte offentligt gå ut med att intäkterna går till välgörande ändamål, säger Joakim Karlsson.

Någon riktig röd tråd finns det inte i veckans auktion. Men det betyder inte att det inte finns kap att göra.
– För de som gillar textilier så har vi en kulturhistorisk skatt. Det är skånsk allmogetextil från 1 700-talet och det är ganska ovanligt.

Visning av de 638 objekten som du kan bjuda på redan nu och som går under klubban med start imorgon tisdag klockan 18 äger rum på Enoch Thulins väg 13 idag, måndag klockan 13-19.

Till auktionsverkets hemsida.

Till arkivet