Rekordbud – Många ville ha kinesiska vaser

Har du två vaser som dessa hemma? Då kanske det är läge för ett besök på Skånes Auktionsverk.
På tisdagens onlineauktion på Skånes Auktionsverk klubbades två kinesiska vaser för 450 000 kronor. Där är årets högsta notering. An så länge. Hela sju budgivare, samtliga från Kina, var med långt in i budgivningen.

Den person som lämnade in de två vaserna till auktionen har all anledning att vara glad. Sju kinesiska budgivare trissade upp priset rejält. Drygt en halv miljon kronor får vinnaren av budgivningen betala inklusive provisionen till auktionsverket.
– De sju var alla med och bjöd över 200 000 kronor. Så nog var det hett alltid, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.

Han följde budgivningen noga.
– De satt och tjuvhöll lite på varandra och väntade in i det sista innan de la nya bud. Precis när man trodde att allt var klart så kom det nya bud.

Joakim Karlsson har svårt att dölja sin upphetsning.
– Så är det naturligtvis. Är man i vår bransch så är det vid stunder som igår som ger kickarna.

Utan att titta i någon kristallkula så vet Joakim Karlsson att det kommer en hel del kinesiska vaser till auktionsverket inom det närmaste.
– Så är det alltid och det är ju inte så konstigt. Jag minns när vi hade en bodhisattva som klubbades för över 800 000 kronor för ett par år sedan. Dagen efter stod tre personer med varsin budda i handen som de ville lämna in. Dessa var dock värda runt femhundringen. Det gäller att det är precis rätt. Då kan det gå dyrt.

Budet var årets högsta. Än så länge.
– Det lär inte komma in något högre innan sommaren i alla fall. Men förhoppningsvis har vi en riktigt spännande höst framför oss, avslutar Joakim Karlsson.

Till arkivet