Stor skräll när Kronans tjejer tog SM-guld

Mot alla odds tog Kronan VBKs U16 tjejer SM-guld. Från vänster: Marie Saxne (coach), Elin Sjöblom, Ebba Welander, Oda Johansson, Astrid Waldh, Maja Krstic, Greta Waldh, Viola Saxne, Selma Axelsson, Maria Waldh (coach). Foto: Privat.
I helgen spelades U16 mästerskapet i Falköping för tjejer och killar födda 2007 och senare. Det var rekordmånga lag som deltog, hela 51 flicklag och 30 pojklag och äntligen var publiken tillbaka efter två års pandemi. Och som slutsegrare på flicksidan stod Kronan VBK från Landskrona efter en bragdartad insats.

För två månader sedan hade vi inget lag att ställa upp med. Vi hade bara fyra tjejer födda 2007, som samtliga tränar och spelar med våra division 1 och division 2 lag. Då började vi fundera på hur vi skulle göra för att dessa tjejer skulle få spela ”sitt år” på SM så att vi inte skulle tvingas stanna hemma som förra året då vi inte fick ihop lag, berättar Marie Saxne, tjejernas coach och tränare.
Tillsammans bestämde sig tjejerna och tränaren för att låna in de fyra äldsta, som spelat längst, från klubbens yngre lag och fick därmed ihop åtta tjejer. Anmälan skickades in.

Ett problem kvarstod. De små tjejerna (födda 2009-2010) hade aldrig spelat sexmannavolleyboll.
För att avlasta de små så fixade vi ihop ett alternativt spelsystem, som då var nytt för alla men där de fyra stora kunde ta mer ansvar på plan. Problemet nu var att vi inte hade möjlighet att träna så mycket tillsammans då de olika lagen även har sina egna SM att förbereda sig för. Förberedelserna kunde alltså varit bättre.

Nervöst och förvirrat inledningsvis
I gruppspelet under lördagen var det nervöst och förvirrat på plan.
Vi har bra grunder och lyckades ändå vinna alla matcher och därmed gruppen. Därmed väntade kvartsfinal mot regerande mästarna Habo på söndagsmorgonen.

Till den matchen kom Kronan ut med ett helt annat självförtroende och spelet började sitta mer och mer. 2-0 och klara för semifinal mot Sollentuna, en klubb med helt andra förutsättningar än Kronans.
Med cirka 30 tjejer i träningsgruppen fick Sollentuna ihop hela tre lag till Mästerskapet, och nu skulle det hopplockade Landskronalaget möta deras bästa tjejer.

Första set blev en enkel vinst för Sollentuna, men sedan hände något. Kronans lagkapten och passare, Astrid Waldh, visade vägen genom att slita som ett djur på alla bollar och laget hängde på.
Plötsligt var det vi som förde matchen och vi tog de följande två seten och var därmed klara för final.

I final mot storfavoriten
I finalen väntade storfavoriten Solna, som inte tappat ett enda set hittills.
– Vårt fina spel höll i sig och vi höjde oss ytterligare.  Vi vann finalen med 25-23, 25-22 och kan därmed titulera oss Svenska U16 Mästare, säger den glada och stolta tränaren.

– Våra 07:or Astrid Waldh, Oda Johansson, Maja Krstic och Ebba Welander tog ett enormt ansvar och ledde laget både på och utanför plan. Vi visste att de var duktiga, men de överträffade verkligen sig själv. Och våra små tjejer, Greta Waldh (-09), Selma Axelsson (-10), Elin Sjöblom (-10) och Viola Saxne (-10) gjorde alla mer än förväntat och bidrog i allra högsta grad till framgången. Detta var Kronans första SM-guld i volleyboll, avslutar Marie Saxne.

Noterbart kan sägas att klubben tidigare guld i fyrmanna-volley samt flera guld i beachvolleyboll.
Habo stod som slutsegrare i pojkklassen för sjätte året i rad.

Till arkivet