Starka känslor på Galleri 1658

Lisa Teo Johnsson tar en paus i hängandet av tavlor när Landskrona Direkt kommer förbi. Till vänster ett verk av Caroline Dahlgren och till höger ett självporträtt av Lisa Teo Johnsson.
Än en gång bjuder Galleri 1658 i Landskrona på starka känslor. Det är Lisa Teo Johnsson från Landskrona och Caroline Dahlgren från Ystad som bjuder in besökarna till de mörka rummen i sinnet.

Caroline Dahlgren är den mer rutinerade konstnären av de två. Sin första separatutställning hade hon i Ystad för tio år sedan. Hon är självlärd och oftast är det akryl hon använder som medium. Hon jobbar också med färgpennor, lera, bläck och blyerts.

Att beskriva hennes konst är inte lätt. Den måste upplevas.
– Jag har ett behov att förstå inre och yttre känslor och det är detta som ger mig lust att måla, säger hon och beskriver målningarna.
– Det är viktigt att försöka förstå vad karaktären på tavlan utsätts för och hur det känns.

Lisa Teo Johnsson är nyare i gamet även om hon alltid har varit kreativ. Hon har alltid sin lilla bok med sig och tecknar vad hon ser och upplever. Hennes målningar är precis som Caroline Dahlgrens starka.
– Målningen har räddat mitt liv. Det är terapeutiskt, säger konstnären.

Det syns tydligt i mörkret i hennes tavlor att hon kämpat och fortfarande kämpar. Hon har dock en serie bilder på färgglada stenar.
– De är Steppingstones, säger Lisa Teo Johnsson.
– Det handlar om att våga ta nästa steg i livet. Ett steg bak, sen två fram, precis som det ska vara. Är stenen för ostabil? Hoppa till nästa! Kanske finner du senare en sten att vila på? Pausa då! Och när du återfått energin och kan hålla balansen igen, hoppa då vidare, förklarar hon.

Vernissagen på Galleri 1658, som ligger på Norra Kyrkogränden 28 i Landskrona äger rum på långfredagen klockan 10-18. Den 16 till 23 april har galleriet öppet klockan 12-18 och finissagen den 24 april äger rum klockan 12-17.

Till arkivet