Flickor i kläm när LAB läggs ner

Rama Al Kassem, 12 år, Hanin Reshdaniz, 12, Ragad Tallouzi, 9 och hennes syster Razan Tallouzi, 11, är alla lika ledsna som överens om att inget kan ersätta LAB.
”Tyvärr har Landskrona stad och Landskronahem beslutat att LAB ska stänga helt och hållet. Det tycker vi såklart är jättetråkigt.” Så står det att läsa på projektets hemsida. Därmed förlorar ett stort antal barn, framför allt tjejer, i Karlslundsområdet en välbehövlig mötesplats när de behöver komma hemifrån en stund och träffa kompisar.

Det satsas oerhört mycket på att rusta upp och bygga nytt på Karlslundsområdet och därmed locka fler barnfamiljer. Frågan är berättigad om det då inte är motsägelsefullt att lägga ner en verksamhet som riktar sig till barn i åldern 9-13.
– Vi har alltid barnens bästa i fokus och därför har vi inlett en dialog med Landskronahem som tidigare varit delfinansiär i LAB samt med andra förvaltningar om verksamhet som faller utanför kulturförvaltningens verksamhetsområden. Sen vill vi självklart välkomna alla till de många mötesplatser för kultur som finns i staden, säger Martin Memet Könick, bibliotekschef och avdelningschef på Landskrona stad som haft det yttersta ansvaret för LAB.

Artikel 3 i Barnkonventionen säger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Detta är något som Martin Memet Könick inte följer anser Karolina Degerman, enhetschef och verksamhetsledare på LAB.
– Projektet LAB har betytt oerhört mycket. Framför allt är det flickor som bor i Karlslundsområdet som haft sin tillflyktsort till aktivitetshuset. Men nu har allt lagts ner och nu har flickorna ingenstans att ta vägen. Därmed följer man inte barnkonventionen, säger hon och ser sig om i den snart tomma och mycket slitna källarlokalen på Koppargården 17.
– Det har inte ens gjorts någon barnkonsekvensutredning.

Några tjejer tittar förbi
Fyra flickor kommer förbi för att se hur flytten går. Och det går att ta på deras ängslan över att LAB har stängts.
– Vi var här varje vardag som det var öppet. Det var här man träffade sina vänner och här man gjorde sina läxor, säger Rama Al Kassem, 12 år och får medhåll av jämnåriga Hanin Reshdaniz.
– Vi saknar det jättemycket. Vi har ingen annanstans att ta vägen, säger hon kort och riktar blicken ner i golvet.

Det var i juni 2014 som projektet drog igång. Målgruppen var flickor i åldern 9-13 år. Främst var det ett läsprojekt som startade upp då biblioteket i Karlslundsområdet stängdes. Det är därför som projektet fram till det lades ner låg under biblioteksverksamheten. LAB:s nyrenoverade lokaler på Pilängstorget totalförstördes dock i en brand vintern 2016 och flyttade till källarlokalen på Koppargården 17.  I samband med detta bildades även föreningen LAB. Via en förening var tanken att fler intressenter skulle kunna bidra med medel för att driva runt verksamheten.

Det handlar om pengar
Till Karolina Degerman har det framförts att anledningen till att LAB läggs ner är oklarheten kring om det är ett kommunalt projekt eller om det är en förening. Enligt Martin Memet Könick är det dock en fråga om pengar. Inget annat.
– Extern finansiering har upphört och någon intern finansiering finns inte idag, säger bibliotekschefen och förtydligar.
– Kulturförvaltningen har årligen haft kostnader på ca 1,1 miljoner kronor årligen för projektet, men då statliga medel sjunkit samtidigt som projektstödet från Landskronahem inte finns att tillgå går det inte att driva vidare projektet.

Mikael Forsberg, VD för Landskronahem menar att Landskronahem visst kommer att vara med att finansiera projekt. Dock inte LAB.
– Vi håller tillsammans med kommunen på att se hur pengarna kan användas på bästa sätt, att dom kommer till så stor nytta som möjligt, säger Mikael Forsberg.

Frågan är då varför staden och Landskronahem inte väntar med att lägga ner LAB tills man hittat nya projekt så att det inte blir som nu, ett glapp där barnen inte har någonstans att ta vägen.
– Det är inget som vi kan blanda oss i eftersom det är ett kommunalt projekt. Vi är bara med och finansierar. Totalt har vi lagt cirka 600 000 kronor om året och dom pengarna har gått till en heltidstjänst. Vi har dessutom bistått med lokalerna på Koppargården 17, säger Mikael Forsberg.

Det finns mycket att göra i Landskrona
Bibliotekschef Martin Memet Könick vill att barnen och ungdomarna istället ska söka sig till andra aktiviteter.
– Vi vill självklart välkomna alla till de många mötesplatser för kultur som finns i staden.

Karolina Degerman menat dock att behovet av aktiviteter på plats i Karlsundsområdet är av största vikt.
– Det är så himla tråkigt att man fortsätter på samma spår och bara lägger ner verksamheter i området utan att tillföra något nytt. Tänker nu senast på Ungdomshuset och LAB, men det är ju så det har sett ut i många år i Karlslund. För tillfället finns det inte någon verksamhet som tar över efter LAB men vi tipsar tjejerna om att besöka HELA ideellas aktivitetshus på Koppargården 21.

Detta är dock inget som flickorna Landskrona Direkt pratar med är särskilt intresserade av.
– HELA ideella är inte lika coolt som LAB var. Vi vill ju ha vårt LAB kvar, säger Rama Al Kassem. Karolina Degerman är ledsen.
– Vi har haft så roligt tillsammans med alla barn i området under de sju år LAB har varit igång och jag kommer att sakna alla, säger hon.
– Jag har fått nog. Staden erbjöd mig en massa småjobb men det kändes inte seriöst att jag skulle hoppa från en plats till en annan hela tiden. Därför har jag valt att säga upp mig, avslutar hon.

Det är här, i dessa slitna lokaler som LAB haft sin verksamhet fram till i höstas. Då pausades projektet och nu är det nedlagt.
Det var inte länge sedan alla var stolta över projektet LAB. ”…är ett projekt som exemplifierar stadens arbete för ökad öppenhet och inkludering – både internt och externt.”, står det att läsa i motiveringen för Årets Mångfaldsinitiativ 2019, undertecknat av samtliga HR-chefer i Familjen Helsingborg. Frågan är vad dessa utmärkelser och diplom är värda idag.

Till arkivet