Dockprojekt marknadsför Landskrona

Vad och varför har barbiedockor i samma par jeans fotograferats runt om i Landskrona de senaste veckorna? Landskrona Direkt har gått på djupet?
De gångna helgerna har bjudit på promenadväder deluxe. Många som njöt av solskenet tittade också förundrat på Slawa Schmelich som på en filt liggandes på marken lite varstans i stan sågs fotografera olika barbiedockor, med det gemensamma att de hade samma byxor.

– Det känns lite skämmigt, säger hon och skrattar.
– Här ligger en vuxen kvinna på marken och fotograferar en docka. Det är klart att folk undrar, säger hon och berättar att hon håller på med ett internationellt projekt på Instagram.

Jovisst, stannade helgflanörer till och tittade på Slawa Schmelich. Konfunderade. De som likt Landskrona Direkt frågade, fick veta att hon arbetade med ett foto- och samarbetsprojekt tillsammans med dockentusiaster världen runt.
– Jag växte upp i det kommunistiska Polen så en barbiedocka var inte att tänka på när jag var barn. I stället skaffade jag min första när jag fyllt 19.  Det har varit lite pinsamt att erkänna för sin omgivning att detta kommit att bli lite av en hobby. Jag tillverkar kläder och fotograferar dockorna i olika miljöer.

Projektet #travelingdollpants går ut på att deltagarna skickar ett par byxor till varandra, runt om i världen.
– De som blir utvalda och får brallorna ska fota sina dockor, med byxor på vid vackra, intressanta platser där man bor, berättar hon som tagit bilder vid bland annat Citadellet och stadens vattentorn.

Det är tredje året som projektet nu rullar in på och det är första gången byxorna nått Sverige.  
– När jag nu är färdig så ska de skickas till Portugal för vidare transport till Kanada, Rumänien, Luxemburg och USA. Bilderna från Landskrona kommer att komma upp på Instagram om en vecka eller två, säger Slawa Schmelich.

Slawa Schmelich förevigar en av sina dockor med de speciella byxorna på Gamla Kyrkogatan.
Inne på Citadellområdet stannade en del personer till och undrade vad som hände här. Foto: Privat.
Foto: Slawa Schmelich.
På strandpromenad i en hemmasydd vinterjacka. Foto: Slawa Schmelich.

Ser fler barbiedockor
Är du nyfiken på projektet och var byxorna varit tidigare så rekommenderas en titt på https://www.instagram.com/travelingdollpants/ du kan också ser mer av Slawa Schmelich dockbilder på hennes konto – https://www.instagram.com/mydollyclothes/

Till arkivet