Guldläge på auktionsmarknaden

Smycken i allmänhet och guld i synnerhet har en tendens att öka i pris när oro i världen råder.
Oroliga tider innebär ofta stora svängningar gällande världsekonomi. Och det är inte bara på bensinmackarna vi ser effekter. En marknad som är känslig är handeln med guld. Och detta är något som man märker på Skånes Auktionsverk.

– När oron stiger i världen så följer priset på guld med. Och det märks hos oss då folk som har den ädla metallen i sina byrålådor passar på att sälja, säger Anna Rodman, VD på auktionsverket.
– Vi har fler guldsmycken än vanligt på tisdagens auktion. Och det gäller även andra smycken.

För den som samlar på militaria finns det ett flertal bajonetter och knivar från 1800-talet och första delen av 1900-talet att bjuda på.
– Ibland får vi in enstaka bajonetter men detta är en samling, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk.
– Sablar är det som är mest eftertraktat men även bajonetter är populärt. Dessa ligger även bättre prismässigt än sablarna.

Finns det då något objekt med lokal anknytning.
– Javisst finns de det. Vi har tillexempel manschettknappar med BoIS klubbmärke. Och om vi förstått det rätt så har dessa inte varit till salu. De har istället delats ut som förtjänsttecken, säger Joakim Karlsson.

Anna Rodman avslutar med att berätta lite om den mycket exklusiva Rolexklockan som gick för hela 270 000 kronor vid den senaste auktionen.
– Det är en riktig solskenshistoria. Klockan ropades in av en person som fått en ny njure och hen gav klockan till donatorn. Det är något som vi tycker är värt att nämna, säger VD:n.

Vill du kolla in vad som går under klubban med start klockan 18 på tisdag så ska du ta dig till Skånes Auktionsverks lokaler på Enoch Thulins väg 13 på måndag mellan klockan 13 och 19.

Lägg ett bud redan nu >>

Till arkivet