Landskrona ser över sina ryska engagemang

På måndagen beslöt Göteborgs stad att göra en inventering om kommunen har avtal eller affärsrelationer med företag i Ryssland eller med ryskt ägande. Idag gör Landskrona stad detsamma.

Torbjörn Brorsson,  moderaternas kommunalråd var snabb att hänga på Göteborgs agerande.
– Landskrona må vara en liten stad i förhållande till kommuner som Göteborg och Stockholm men det är viktigt att alla drar sitt strå till stacken. Det finns kommuner som nu sagt upp sitt vänortssamarbete med ryska städer, säger kommunalrådet på tisdagsförmiddagen och kräver att Landskrona stad omgående avvecklar alla typer av affärsrelation med Ryssland.

– Vi är i gång med en översyn, säger stadsdirektör Carina Leffler.
– Hittills har vi endast hittat två engagemang som vi hade under fjolåret och det rör en aktör på Landskrona Foto och en föreläsare. Dessa är redan avslutade. Vi kommer även att se över vår portfölj där ett kan finnas en låg exponering. Vi har gått ut med direktiv till förvaltarna, säger hon.
– Vi gör detta i solidaritet med det ukrainska folket.

– Det förkastligt om vi hade fortsatt som inget har hänt.  Att flagga är att visa solidaritet, men gemensamma sanktioner är ännu viktigare, avslutar Torbjörn Brorsson.

Till arkivet