Berlin från Landskrona utser bästa gatumaten i Helsingborg

Foodtrucks i Landskrona.
Foodtrucks i Landskrona. Foto: Poul W Lorenzen.
Vi noterar att man i Helsingborg i sommar bjuder in till en tre dagar lång streetfoodfestival. Tanken är att utse Sveriges bästa gatumat. För övrigt en gren av matlagningen där Landskrona hävdar sig riktig bra om man får tro Poul W Lorenzen, välkänd kock och matprofil.

Det som är mest spännande matmässigt i Landskrona för tillfället är all streetfood som serveras runt om i staden, säger Poul W Lorenzen som mer eller mindre dagligen uppdaterar sin Facebooksida Landskronamat, med tips och tankar kring matställen i staden.

Utbudet är stort. Vad sägs om en vietnamesisk baguett på Banh Mi King vid Rådhustorget. Det är en maträtt som är jättestor i USA. På Haket Mat & sånt på industriområdet kan jag inte motstå deras smashburgare eller deras Philly Cheesesteak. Det är kult att det här serveras sådant som vi numera allt oftare ser i olika TV-program eller på Youtube, säger Poul W Lorenzen.

Strax bredvid finns en annan streetfoodvagn som kocken gärna lyfter fram.
– Har man tur så springer man rent av på Armand Krajnc på LB Cevapi. Deras cevape och pljeskavica är det många som kör långt för att käka. Utanför Öppna Hjärtat på Gubbhögsgatan hittar man sen Mamays Grill. Som KFC fast på Haiti-vis, fint panerad och krispig kyckling. 

Inne i stan finns allt som oftast två matvagnar på Kasernplan.
– En italiensk och en kebabvagn. Dock tycker jag att man skulle vända dessa ut mot gatan så att de syns bättre. Mitt över gatan hittar man sen Bulldogs som serverar det bästa av dansk ”gademad”. Deras flæskestegsburgare och spättaburgare är toppen.

Det är inte bara gatukök, matvagnar och nya burgarställen som man hittar streetfood.
– Det finns en hel del ställen som serverar Lunnamelle, knake och WP-korv. Det är kul att sådant finns och jag vet att det uppskattas mycket på de olika firmorna runt om i stan. Även på finkrogarna hittar man numera gatumat. Kvarteret Erikstorps matresa bygger delvis på detta koncept och det är väldigt trevligt

Det signifikativa med streetfood är att man ska kunna äta det medan man går eller förflyttar sig (Eat on the go). Mat som oftast tillagas utomhus i enklare köksanrättningar och säljs längst med trottoaren för att konsumeras utomhus.
– Man ska kunna äta det med händerna eller möjligtvis med en gaffel, poängterar Poul W Lorenzen.

Berlin ska fixa biffen i Helsingborg
På Hamntorget i Helsingborg arrangeras en streetfoodfestival  den 17-19 juni. Här ska samtidigt landets godaste gatumat röstas fram av en jury och besökarna.
– Jag hoppas att flera av Landskronas gatuvagnar deltar. De har bra chans att kamma hem det, menar Poul W Lorenzen.

Festivalen är en del av H22 City Expo, som kommer att pågå den 30 maj till 3 juli. Under hela stadsmässan kommer besökare kunna gå på upptäcktsfärd bland god mat och framtidens smaker i hela Helsingborg. Noterbart i sammanhanget är att City Expons omfattande matkoncept skapas av Landskronabördige mästerkocken Daniel Berlin som också leder juryn för Swedish Street Food Awards den 17-19 juni.
– Vi är mycket glada över att Swedish Street Food Awards arrangeras i Helsingborg. Det passar väl in i den gastronomiska linjen för H22 City Expo. Expon i sin helhet är ett bra utvecklingsverktyg för alla oss som arbetar med mat, från produktion till vad som ska ligga på tallriken framöver, säger Daniel Berlin.

Daniel Berlin firar med pasta, Cola och ett par selfies till Landskrona Direkt.
Daniel Berlin firade sin första stjärna i prestigefyllda Guide Michelin med pasta, Cola och ett par selfies till Landskrona Direkt. Han startade 2009 Daniel Berlins krog i Skånes Tranås på Österlen. Restaurangen fick 2016 sin första stjärna och 2018 var det dags för två stjärnor. Han har tagit emot utmärkelsen Kockarnas kock 2015, 2016, 2018 och 2019. Runt 2003 arbetade han på restaurang Gastro i Helsingborg, hos Per Dahlberg. 2022 ansvarar han för konceptet kring mat på den internationella stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg. Sin kockutbildning fick han vid den restaurangskola som då fanns i Landskrona.
Kvällen var svinkall i den coronasäkrade trädgården, glasen immiga av hantverksölen Hertog Jan insmugglad av en blomsterhandlare. Här bjöds gatumat av bästa sort. Poul W Lorenzens nygräddade och varma hembakade brioche, fylld med Kirunajannes rökta rensouvas, trattkantareller och äggröra. Änglarna spelade trumpet i fullmånens sken. En minnesvärd stjärna i vilken kokbok som helst. ”Det var dessutom myggfritt”, tillade gatumatsmästaren från norr.

Till arkivet