Billy om cupmatchen och säsongen 2022

Billys BoIS spelade på lördagseftermiddagen oavgjort 1-1 mot allsvenska Mjällby AIF på bortaplan. Där den andra halvleken är den mest minnesvärda sett ur ett Landskronaperspektiv.
Imorgon är det skarpt läge för BoIS. Med fyra träningsmatcher bakom sig ska de randiga möta IFK Göteborg på bortaplan i årets första cupmatch. Klockan 08.30 lämnar bussen med truppen IP. Landskrona Direkt har träffat tränare Billy Magnusson och bett honom berätta om förutsättningarna, förväntningarna och lite om ekonomin som för första gången på länge visar på svarta siffror.

BoIS sista träningspass inför söndagens match genomfördes på Idrottsplatsens konstgräsplan. Det rådde vädermässigt kaos bestående av snö och hård vind i slutet av passet och det var en genomfrusen och dyblöt trupp som rusade till omklädningsrummet.

Väl inne i det som normalt är domarnas omklädningsrum sätter sig Billy Magnusson ner. Han är lugn. Startelvan mot Göteborg är redan klar.
– Den har jag dragit för spelarna men det är inget som vi vill gå ut med. Truppen är dock officiell. Följande 19 spelare är med på bussen upp. Amr Kaddoura, Svante Hildeman, Johan Rapp, Albin Linnér, Viktor Wihlstrand, Edvin Dahlqvist, Philip Andersson, Alexander Tkacz, Robin Dzabic, Linus Olsson, Melker Heier, Ousmane Diawara, Erik Pärsson, Adam Egnell, Jesper Strid, Filip Ottosson, Emil Jönsson, Camil Jebara och Nikola Ladan, berättar Billy Magnusson.

Vi ber honom sammanfatta de fyra träningsmatcherna.
– I tre av fyra matcher har vi mycket som är positivt att ta med. Gällande den fjärde är jag besviken, säger Billy Magnusson och utvecklar.
– Vi gör en bra match mot Helsingör som toppar den danska motsvarigheten till Superettan. Mot IFK Malmö har vi ett bra anfallsspel. Sen i matchen mot B93 är vi lite frånvarande av olika anledningar. Slutligen mot Trelleborg så hittade vi en organisation, framför allt defensivt. Det betyder att det finns något att ta med från alla matcher.  Jag tycker att vi är i fas, säger tränaren.

Prestationen viktig
Den första delen av en lång försäsong är alltså till ända.
– Ja, det ska bli roligt att komma igång på allvar och dessutom få mäta sig mot Sverigeeliten, säger Billy Magnusson.
– IFK Göteborg har haft det lite tuffare de senaste åren men om man får tro lagets sportchef Pontus Farnerud så har de den näst bästa truppen i Sverige, efter MFF.

Billy Magnusson ger sin syn på hur har tror att matchen kommer att se ut.
– Vi är fokuserade på att göra en bra prestation och vi kommer att göra allt för att vinna matchen. Vår ambition är att styra matchen när vi har bollen. Det handlar också om att vi ska vara intensiva i det höga presspelet. Men vi måste också se till att vi har ett kompakt försvarsspel och aldrig hamna i undertal på vår egen planhalva när de anfaller. Jag tror också att dom fasta situationerna är oerhört viktiga.

Inga genvägar
Första halvan av 2021 låg BoIS bland topplagen i Superettan och laget överraskade många. Säsongsavslutningen var dock tuffare. Billy Magnusson menar att det är här den stora utmaningen för 2022 ligger.
– Den stora utmaningen blir att studsa tillbaka efter en tung höst, att vi håller oss skadefria och att vi inte svävar iväg. Vi håller fortfarande på att bygga något som ska hålla under lång tid. En utmaning är att gå vidare utan att försöka ta några genvägar. Det är hårt jobb som gäller.

Det har också skett en hel del förändringar i truppen sedan i höstas.
– En del spets har gått till Allsvenskan. Sedan har vi sju nya inklusive någon yngre som vi har flyttat upp. Då måste man förstå att det tar ett tag att spela sig samman. Alla ska känna sig trygga i sina positioner och sådant tar sin tid.

Inga resultatmål – ännu
För att kunna hålla sig på topp hela säsongen så har träningsdosen ökat.
– Vi tränar hårdare och två pass mer i veckan. Vi vill fortsätta att utvecklas och på sikt bli bättre, säger Billy Magnusson och berättar om målsättningarna.
– Vi har inga resultatmål idag men väl prestationsmål och dom utgår vi och jobbar efter. Dom är tydliga. Vi ska bli bättre träning för träning och vecka för vecka. Innan jag ger några resultatmål så vill jag jobba lite längre med gruppen.

Ekonomisk vinst för första gången på flera år
BoIS ekonomi har gått från minus till plus och för första gången på länge finns det pengar på banken. Årets resultat 2021 hamnade på ett plus på 5,6 miljoner kronor och det egna kapitalet uppgick till plus 3,9 miljoner kronor.

Några dyra nyförvärv blir det dock inte.
– Jag har personligen lika stort ansvar för ekonomin som ordföranden och kassören. Och jag har också full inblick i klubbens ekonomi. Och även om möjligheten finns så kommer jag aldrig att vika en tum från att ta beslut som är bra på lång sikt. Den dagen jag lämnar föreningen så ska den fanimig vara bättre än när jag kom hit.

Tränaren är dock öppen för ett par nyförvärv för att förstärka truppen.
– Eventuellt kommer vi att ta in en mittback till för att ersätta Andreas Murbeck och vi har pratat om att eventuellt ta in en offensiv pjäs. Det kan bli en, det kan bli två, det kan bli noll. Det är lätt att sväva iväg men vi har en bra plattform.

Betalt för spelare som lämnar
Noterbart gällande ekonomi och spelare är att BoIS fått betalt för spelare som lämnat klubben.
­– Vi har faktiskt fått betalt för tre av sju spelare som lämnat och det är riktigt bra. Och detta är en del av varför siffrorna ser ut som dom gör idag, säger tränaren och berättar om klubbens filosofi.
– Ingen kommer till BoIS för att bli rik. Men spelarna kommer att kunna leva och träna sju pass i veckan i en miljö som utvecklar fotbollsspelare. Och det är detta som har lockat hit de spelare vi har idag. Därför har vi också skrivit längre kontrakt. Om spelarna blomstrar så kommer vi att få betalt när de lämnar. Vi har valt att investera i potential när vi tagit hit spelare.

Drygt en handfull av spelarna har valt att satsa på fotbollen helt och hållet samtidigt som de flesta valt att jobba sidan om. Klubben har dock gjort så att även de som tidigare tjänat mindre nu har större möjligheter att prioritera fotbollen mer.
– Vi har fördelat om pengarna lite så att de som haft en låg ersättning fått en lite högre så att de kan träna några extrapass mitt på dagen.

Efter söndagens cupmatch mot Göteborg väntar cupdrabbningar mot Mjällby på bortaplan och Norrby hemma på IP de kommande helgerna. Därefter går gruppettorna till kvartsfinal.
Den fjärde april drar sedan Superettan igång med hemmamatch mot Öster. Och förhoppningsvis är det början på en säsong där publiken äntligen kan vara på plats varje match.
– Det ser vi verkligen fram emot. Det hann ju bli några matchen i höstas då vi hade 4000. Vi hoppas det kan fortsätta på den vägen, avslutar tränaren.

Söndagens match mot IFK Göteborg spelas på Valhalla IP i Göteborg med start klockan 13.00.

Ett rejält busväder drog in över IP i slutet av fredagens träningspass.
Till arkivet