Hoppar av till V efter 50 år i S

Claes Glader har varit socialdemokrat sedan han var 14 år. Nu har han tagit klivet över till Vänsterpartiet.
Landskronabon Claes Glader har varit Socialdemokrat i hela sitt vuxna liv, det vill säga i cirka 50 år. Men inför valet 2022 tänker han istället att engagera sig i Vänsterpartiet.

Han har tidigare bland annat representerat Socialdemokraterna i Landskrona i miljönämnden. Och även om miljön är ett mycket prioriterat område för Claes Glader så är det inte den frågan som den blivande vänsterpartisten brinner mest för.
Min hjärtefråga är människors lika värde i Sverige och i världen. Det är religionsdialog som alltid lett mig i mitt liv, säger Claes Glader.

Anledningarna till att han, efter 50 år som socialdemokrat, nu väljer att byta parti är flera.
– Jag lämnar S för att partiet lämnat den socialdemokratiska ryggraden, säger han och ger ett exempel.
– Min första tanke att lämna partiet föddes 2015 när människor flydde till Sverige och regeringen stängde gränserna. Jag accepterar inte att människors lika värde bara gäller svenskar. För mig som växte upp med Olof Palme är detta obegripligt. Jag växte upp som barn till en flykting från Estland. Människovärdet gäller alla i hela världen. Behöver människor skydd, ställer vi upp, precis som Landskrona gjorde efter kriget. För mig som är kristen socialdemokrat kunde jag inte vara kvar i S!

Claes Glader nämner fler anledningar till avhoppet.
– Vi måste fråga oss varför alla skjutningar finns. På senare år tror partiet att man möter våld med våld men våld skall inte mötas med våld som Desmond Tutu sa. Dessutom är klimatfrågan akut. Partiet gör inte tillräckligt. Kärnkraften var droppen.

Att det blev just Vänsterpartiet för Claes Glader är inte så konstigt enligt honom själv.
– Vänsterpartiet är idag som Socialdemokraterna var på Palmes tid, goda demokrater som inte låter nyliberalismen styra deras politik. De ser till människors behov i första hand.

Claes Glader ser inte det som en omöjlighet att representera Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.
– Det är Vänsterpartiet som avgör detta men klart är att jag ställer upp om frågan kommer.

Till arkivet