Här är årets nominerade fotoböcker

Kent Klich är en av Sveriges mest framträdande fotografer, under en period även knuten till ansedda bildbyrån Magnum. . Han startade dock sin bana genom att läsa psykologi vid Göteborgs universitet och arbeta som socialarbetare och speciallärare. - Därefter blev det ett år vid ICP i USA, berättar han och på den vägen har han sen vandrat vidare. Idagarna befinner denna numera Köpenhamnare i Landskrona.
Fem böcker är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2022 och för 26:e gången ska nu Sveriges bästa fotobok utses. En av dessa fem lanserades rent av i Landskrona om än att innehållet beskriver livet på ryska institutioner.

I samband med Kent Klichs utställning A Tree Called Home på Landskrona Foto i höstas gav han också ut en bok med samma namn. I boken får man ta del av den omskakande och sanna berättelsen om ett system och en institution för människor som inte passar in i det ryska samhället. Människor som på grund av funktionsvariationer vanvårdas och övermedicineras i inhägnade, klaustrofobiska miljöer. Människor som sällan, eller aldrig får återvända till övriga samhället. I sin närgångna skildring, som tagit nästan 20 år att färdigställa, har Kent Klich porträtterat livet på en av alla hundratals institutioner och skapat ett vittnesmål om långvarigt tystande av liv.

Ytterligare en fotograf som nyligen visat sina bilder i Landskrona finns med bland de nominerade. Det rör sig om Mårten Lange vars bilder av Landskrona fanns att beskåda i stadshusets foajé 2019.
I den nu aktuella boken Ghost Witness tar Mårten Lange oss till Kinas sex största städer där han utforskar kontrasten mellan rationell stadsplanering och det pågående urbana livet. Skyskrapor och industrier, fotograferade genom tjock dimma och smog från luftföroreningar.

De övriga nominerade är Erik Berglin, The Bird Project 2006-2017, Monika Macdonald, Hulls, samt Karl-Johan Stigmark, Åtta Pappershändelser.

Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2022 koras vid en gala på Indio Studios i Stockholm den 16 mars.

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 med syfte att främja svensk fotoboksutgivning. Vinnaren tilldelas en prissumma på 40 000 kronor, övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

Läs mer: Varning för mycket starka bilder

Till arkivet