De låter djuren följa med in på galleriet

Anne Lundh och Tomas Andersson ställer ut naturfoto på G
Anne Lundh och Tomas Andersson är båda hängivna amatörfotografer med naturfoto som specialitet. Tillsammans bor paret på Kungsgatan mitt i Landskrona och rakt under deras lägenhet återfinns ArtGallery PeterPlato.

– Varför inte testa att ställa ut våra bilder?
Sagt och gjort på fredagskvällen är det vernissage.
– Nu är det tomt på våra egna väggar ett par veckor, säger Anna Lundh och medger att det är lite smånervöst att ställa ut för första gången.

Tomas Andersson är rörläggare tillvardags och sambon Anne Lundh jobbar på en bensinmack.  På fritiden är det naturen och skogen som gäller.
– Intresset har vuxit allt eftersom. Jag började fotografera rovfåglar, berättar Tomas Andersson.
– Och jag började fotografera efter att ha gått i väggen. Det blev som en terapi för mig och idag är det en passion, berättar  Anna Lundh.

Fotografierna är printade på canvas och i en del fall får man känslan av att djuren är målade.
– I vissa bilder har jag jobbat en del med ljuset i datorn, säger Tomas Andersson som uteslutande arbetar i raw-format.

Merparten av all ledig tid ägnas åt turer ut i naturen. Tips, idéer och uppslag får paret inte sällan från de olika grupperna de är med i på sociala medier.
– En del bilder är tagna från gömslen. Då sitter man där från tidig morgon, innan solen gått upp, till efter solnedgång för att inte skrämma djuren. De är rent av så pass bra att det går att övernatta i dem, berättar Tomas Andersson.
– Vi får också tips via larm om att en viss typ av fågel eller något speciellt djur ska ha synts till på en speciell plats. Då tar man sig dit. Har man tur så kommer man hem med en fin bild, säger Anne Lundh och pekar samtidigt på en bild av en rödräv i högt gräs.
– Ibland är det slumpen. Vi satt och fikade utanför bilen när räven tittade fram. Det var en mamma som hade sex valpar som var hungriga.

Det finns en bra kontakt mellan djur och människa i Tomas och Annes bilder.
Det är lite som om djuren upptäckt människan utan att bli skrämda. Blicken är ofta riktad rakt in i kameran.
– Det är något av det häftigaste som finns är att stöta på djuren i deras miljö, säger Anne Lundh.

Utöver Tomas Anderssons och Anne Lundhs foto visas det på galleriet målningar av Gun-Britt Mellblom, origami av Monica Wembring samt keramik signerad Agneta Bergqvist.

Utställningen har vernissage ikväll och visas sedan dagligen fram till den 20 februari på ArtGallery PeterPlato på Kungsgatan 22.

Kronhjorten som är med på utställningen är fotograferad  i Dyrehavsparken i utkanten av Köpenhamn.
– Vi var där under brunsten… jag hörde en bröla och följde ljudet.. helt plötsligt stod han bakom oss.
Foto: Anne Lundh.
En fiskgjuse fotograferad  från en båt på Mälaren sommaren 2020. Foto: Tomas Andersson.
Till arkivet