Guldmedaljör med sikte på OS

Brunbränd och grann efter ett simläger på Kanarieörarna tog Oskar Hoff emot den glada nyheten att han fått LISA:s guldmedalj för 2020. Landskrona Direkt träffade simmaren på Läktarbadet.
2017 tilldelades simmaren Oskar Hoff LISA:s guldmedalj för sitt SM-guld för seniorer trots att han var junior. Nu står det klart att han får en ny guldmedalj efter att han slagit Lars Frölanders svårslagna svenska rekord på 50 meter fjäril. Nu siktar han mot OS i Paris 2024.

Oskar Hoff hade precis kommit hem från ett simläger på kanarieön Fuerteventura när Landskrona Idrottsföreningars Samorganisations ordförande Patrik Johansson ringde och berättade nyheten om att han får årets guldmedalj för 2021.
– Det var väldigt kul. Jag hade inte förväntat mig det. Men det betyder väldigt mycket. Speciellt med tanke på Tobias Montlers och BoIS framgångar. Det är minst lika speciellt i år som 2017, säger en jublande glad Oskar Hoff.

18 träningspass i veckan
Landskrona Direkt träffade den målmedvetna simmaren strax innan ett av otaliga träningspass på Läktarbadet.
– Jag tränar tre gånger om dagen sex dagar i veckan. Normalt är det två timmar styrka och två timmar simning per dag. Sedan tränar jag mycket på explosivitet och rörlighet. Just nu ökar jag dock dosen simning till fyra timmar, säger han.

Det innebär att han satsar allt på simningen.
– Jag började plugga fastighetsföretagande 2020 men nu har jag gått ner i takt. Just nu är det simning som gäller fram till OS i Paris 2024. Det är mitt mål.

En tiondels sekund i simning är lång tid. Jakten på hundradelar och tusendelar är ständig. Hur tar du dom?
– Några knep på tävlingarna har man knappast. Det som händer på tävlingen har man byggt upp under träningarna under lång tid. Det gäller att försöka träna smartare hela tiden, att bli bättre dag för dag. När vi sedan är toppade inför ett mästerskap så är det vår show.
– Sedan är det klart att en del är bättre när dom tränar än när dom tävlar eller tvärt om. Jag är nog bättre på att tävla än på att träna. Jag är inte en sådan nöter meter och simmar långt hela tiden. Jag gillar att hålla hög kvalitet på träningen i vattnet och på land.

Det är också de korta distanserna som Oskar Hoff tävlar i.
– Det senaste året har jag kört 50 och 100 meter på mästerskap.

Finns det funderingar på längre lopp?
– Inte på någon toppad tävling. Jag har dock snackat med min tränare nu när vi var på läger om att lägga till en tvåhundring fjäril på SM i Linköping i juli.
– Jag ligger i hårdträning inför EM under SM, så det loppet blir i så fall en del i min träning.

Borta bra men hemma bäst
Oskar Hoff har figurerat i inte mindre än 59 artiklar på Landskrona Direkt innan dessa rader skrivs. Och det är ingen tillfällighet.
– Jag är född och uppväxt i Landskrona. Jag har inte bytt förening men testat lite annat. Jag gick i skola i USA ett år 2019-2020 och innan det så var jag uppe på Nationella Elitcentret i Stockholm. Men sen åkte jag hem för jag kände att det var bäst för min utveckling. Här har jag min tränare David Söderstjerna som känner mig väl.

Hur viktig är David Söderstjerna?
– Han är en stor anledning till att jag är här i Landskrona. Han har tränat mig i tio år. Det är en trygghet att ha en tränare som man litar på.

Det har dock inte alltid varit simning på programmet för Oskar Hoff.
– Jag spelade fotboll i Wormo tills jag gick i sjuan eller åttan. Jag hade faktiskt Billy Magnusson som lärare i Dianaskolan som det hette då, säger simmaren.
– Jag började dock simma tidigt. Mamma (Lisbeth Hoff) var simskoleinstruktör och simtränare. Sen hade jag ett litet uppehåll i åttaårsåldern. Men jag började igen.

De stora framgångarna kom dock inte förrän i sena tonåren.
–  Jag är ju en ”late bloomer” men målet är att vara som bäst i karriären 2024. Sedan får vi se om jag kan toppa det till OS i Los Angeles 2028.

Vad menar du med att du är en ”late bloomer”?
– Jag har aldrig varit med i något junior- eller ungdomslandslag. Jag simmade Nordiskt Mästerskap 2017 efter att jag tagit SM-guld för seniorer trots att jag var junior. Det var därför jag fick guldmedaljen förra gången.  Sedan kom mitt riktiga första seniormästerskap i Budapest 2021.

Snabbare än Lars Frölander
Hans största merit fram till idag kom dock i november ifjol.
– Min största merit fram till idag var när jag slog Lars Frölanders 20 år gamla svenska rekord i 50 meter fjäril på kortbana nyligen.

Oskar Hoff nämner just Lars Frölander som en av Sveriges största simmare genom tiderna. Han är dock inte den största förebilden.
– Nej, Frölander är lite före min tid. Mina förebilder är istället Michael Phelps och Caeleb Dressel. Och sedan har jag sett Sara Sjöström träna. Det är coolt att se hennes framgångar och se hur hårt hon jobbar på träningarna.

Vad är det som gör en förebild?
– Det är ju mycket resultatbaserat, hur duktiga dom är i vattnet. Men även hur de uppför sig utanför. Deras image.

För att nå så stora framgångar som Oskar Hoff gjort och framför allt siktar emot så krävs enorm disciplin. Förutom all träning så betyder sömn och inte minst det man stoppar i sig mycket.
– Jag följer en ganska strikt diet. Men jag jobbar inte med någon nutritionist nu. Det har jag gjort tidigare och då lärde jag mig en hel del. Jag skär bort fett och äter inte så mycket dålig mat.

Handen på hjärtat. Det har precis varit jul.
– Som tur är så är jag inte så glad för sådant som finns på julbordet. Det blir inte så mycket godis heller.

Ser fram emot ny 50-metersbassäng
En annan viktig faktor för att Oskar Hoff ska lyckas är att träningsmöjligheterna förbättras. Faciliteterna på Läktarbadet där Landskrona Simsällskap tränar är inte de bästa.
– Det är tyvärr trångt i bassängerna. Bristen på bassängtid gör att jag inte kan simma så mycket som jag vill. Men förhoppningsvis får vi en ny ”femtia” inomhus 2023 eller 2024. Det ger mig möjlighet att träna med optimala förutsättningar fram till OS, säger Oskar Hoff.
– Det är också bra för att öka simkunnigheten generellt, att fler barn lär sig simma.

En annan viktig del i nya faciliteter är återväxten i klubben.
– Återväxten just nu är bäst bland tjejerna. Där finns duktiga unga tjejer. Det hade varit kul om vi fick in fler killar. Jag hoppas och tror att de nya faciliteterna innebär ett lyft som gör att intresset för simning ökar.

Mot OS 2024
Nu gäller det för 23-åringen att han fokuserar på allt och att han håller sig fri från skador.
– Jag har haft rätt mycket småskador som stör. Framför allt i axlarna och sedan har jag lite slitageskador i knäna sedan jag spelade fotboll. Det har dock aldrig behövts operation.  Det finns alltid olika sätt att träna även om man skulle vara skadad, säger han och blickar fram emot en ny tävlingssäsong.
– Nu gäller det att kvala in till EM som avgörs efter SM. Det är väl detta som har högst prioritet i år. Men som sagt – Vid OS i Paris 2024, då ska jag vara på topp, avslutar Oskar Hoff.

LISA:s motivering till Oskar Hoffs guldmedalj:

LISAs Guldmedalj för 2021 tilldelas Landskrona Simsällskaps Oskar Hoff. När Oskar blev uttagen till svenska simlandslaget till EM i Budapest i maj var det första gången sedan 2002 LS hade en representant vid ett EM/VM. Oskar skaffade sig värdefull erfarenhet i Budapest och följde upp det i november 2021 under kortbane-EM i Kazan och sänkte Lars Frölanders 20 år gamla svenska rekord på 50 m fjäril med 4/100 till 22,95. Med sina resultat har han under året slagit sig in i det svenska simlandslaget på allvar. Han har också visat att det är möjligt att vara sin lokala klubb trogen och ändå lyckas med sin elitsatsning och närma sig den absoluta världstoppen. Grattis Oskar!

När man ser Oskar Hoff plöja fram i 25-metersbassängen på Läktarbadet så förstår man att det krävs plats för att man ska kunna träna optimalt för att nå den yttersta eliten. Därför ser han fram emot den utlovade 50-metersbassängen som han hoppas ska stå klar lagom till simmarens hårdträning inför OS i Paris 2024.

Guldmedaljen genom tiderna

Följande idrottsutövare i Landskrona har erhållit Landskrona idrottsföreningars Guldmedalj.

1946 Sten Ahnelöv Boxning
1947 Sture Andersson Cykel
1948 Aris Rodd
1949 Stig Weiler Kanot
1950 Hjördis Nordin Gymnastik
1951 Kurt Karlsson Gång
1952 Richard Dahl Höjdhopp
1953 Bo Holmberg Bordtennis
1954 Landskrona atletklubb Tyngdlyftning
1955 Viggo Andersson Cykel
1956 Tore Brandt Allmän idrott
1957 Billy Blixt, Gunvald Holmqvist Tyngdlyftning
1958 Landskrona Bois Fotboll
1959 L:a Roddklubb utr. 4 Rodd
1960 Aris damlag Rodd
1961 L:a GIF:s bordtennislag Bordtennis
1962 Aris juniorer 4:a Rodd
Bertil Jönsson, Sven-Erik Örnberg, Ulf Aulin, Per Månsson
Styrman Lennart Magnusson
1963 Lindberg/Sharengrad Konståkning
1964 Evert Olsson Pistolskytte
1965 Kjell Lindstrand Fotboll
1966 Stig Andersson Boxning
1967 Ros –Marie Holm Gymnastik
1968 Göran Ax Segelflygning
1969 Ros –Marie Holm Gymnastik
1970 Landskrona Bois Fotboll
1971 Sten Andersson Cykling
1972 Göran Ax Segelflygning
1973 Göran Ax Segelflygning
1974 Gert Carlsson Rodd
1975 Landskrona Bois Fotboll
1976 Peter Jonsson Cykel
1977 Bodil Olsson Konståkning
1978 Pensé Andersen Simning
1979 Bodil Olsson Konståkning
1979 Göran Ax Segelflygning
1980 Pensé Andersen Simning
1981 Jan Gadd Skytte
1982 Magnus Persson Golf
1983 Landskrona Golfklubb Golf
1984 Jan Gadd Skytte
1985 Jan Gadd Skytte
1986 Martin Kittel Boxning
1987 Jan Gadd Skytte
1988 Joakim Nilsson Fotboll
1989 Joakim Nilsson Fotboll
1990 Magnus Munck Segling
Peter Holmberg Segling
1991 Magnus Sunesson Golf
1992 Tina Nilsson Cykel
1993 Landskrona Bois Fotboll
1994 Anna –Carin Jonasson Golf
1995 Jonas ”jonte” Engdahl Motorcross
1996 Anna –Karin Svensson Tennis
1997 Landskrona Bois Fotboll
1998 Joakim Dahl Simning
1999 Tim Andersson Varpa
2000 Joakim Dahl Simning
2001 Landskrona Bois Fotboll
2002 Sabina Topalovic Karate
2003 Håkan Dahlby Skytte
2004 Håkan Dahlby Skytte
2005 Håkan Dahlby Skytte
2006 Marcus Svensson Skytte
2007 Ronny Lindell Segelflygning
2008 Ronny o Gunilla Lindell Segelflygning
2009 Emma Topalovic Karate
2010 Jonas Olsson Fotboll
2011 Bilal Talib Al-Husseine Tyngdlyftning
2012 Josefin Olsson LA Kvinnliga GF
2013 Simon Lundmark Segling
2014 Marcus Johansson Washington capitols
2015 Josefin Olsson Landskrona Kvinnliga GF
2016 Marcus Svensson Landskrona-Saxtorp Jaktskytteklubb
2017 Oskar Hoff Landskrona Simsällskap
2018 Felix Elofsson, Landskrona Ski Club
2019 Tobias Montler, IF Kronan
2020 Landskrona Kvinnliga GF senior trupp
2021 Oskar Hoff Landskrona Simsällskap

Till arkivet