Kärlek har inget väder

E
En kulen, blåsig dag med snöblandat regn i luften ”vigdes” David Seitz och Terese Tönnies av Jens Jentin Lindberg på en strand på Ven.

Kärlekens apostel i bibeln må vara Johannes, men i nutid och i Landskrona är Jens Jentin Lindberg en stark kandidat. Nu har han dessutom, utan att vara auktoriserad vigselförrättare förenat ett tyskt par på Ven.

Jens Jentin Lindberg jobbar dagligen med att koppla ihop människor som den skickliga data- och nätverkstekniker han är. Nyligen fick han dock sin knepigaste fråga. Det var Niels Mouritzen på Turistgården på Ven som rätt och slätt undrade om han kunde viga en ”tysk fotograf och dennes kvinna”.
– Jag missuppfattade först frågan och trodde jag skulle agera bröllopsfotograf men så var alltså inte fallet. Frågan gällde om jag kunde hålla i själva ceremonin, säger Jens Jentin Lindberg och skrattar fortfarande smått nervöst åt förfrågan.
– Det fixar du, sa Niels och fick allt att låta som om det inte rört sig om en fråga utan snarare ett konstaterande.

En blick på fru Cecilia, gav vid lag att han skulle tacka ja till uppdraget.

Förberedelsetiden var inte lång. ”Bröllopet” skulle äga rum inom ett par veckor.

Det visade sig att det tyska paret kom från München och hade förälskat sig i Ven.
David Seitz är en välkänd videoproducent och journalist med fokus på matreportage som för tio år sedan startat matbloggen Schlaraffenwelt.de som sedan dess vuxit till en tidning vilken han driver tillsammans med dåvarande flickvännen, numera hustrun Terese Tönnies.
– Ven är en miniö med enorm kulinarisk potential, skriver David Seitz i sin tidning och i ett reportage från Sydsverige lovprisas Ven och dess enorma möjligheter. 

Heja Hven
Hven Durum och Spirit of Hven Distillery höjs, liksom House of Ven (Turistgården) vilket han rent av förklarar för sina läsare som ett insidertips av yppersta sort där ägaren Niels Mouritzen får sin guldslev för såväl inredning som kök.
– Med fasan, rådjur, hare, torsk, ostron och musslor erbjuder Ven här en hisnande kvalitetsbas, skriver han och änglatrumpeten hörs när han sedan tillsammans med Niels Mouritzen och stjärnkocken Kathrin Baake samlar vilda örter och bär på stranden, vandrar förbi ostron och fasaner och sätter ihop basråvarorna till en meny som tillreds på en kolgrill med fri sikt över Öresund. På denna plats vill minsann paret gifta sig. Det är nu Jens Jentin Lindberg kommer in i bilden. Det finns nämligen ingen präst tillgänglig som med kort varsel kan åta sig vigseln. Paret fixar det formella med borgmästaren i München men akten den vackra, ska ske på Ven. Så är det bara.  Niels Mouritzen ringer Jens som brukar kunna fixa det mesta.

– Söndagen kommer och med den bröllopsdagen. Detta är deras dag. Jag får ju inte paja nått. Jag är i Småland och ska köra hem i god tid men vaknar till världens snöstorm.  Det blev till att krypköra hem i 50 knyck. Med knappast möjliga marginal når vi Venbåten, berättar Jens Jentin Lindberg.

Ön är om möjligt mer lerig än vanligt denna dag. Bröllopsföljet ska ta sig ner till stranden där ”vigselförrättaren” ska förena de två.
– Jag har skrivit ett manus men skiter i lappen. Jag pratar direkt från hjärtat. Jag börjar med något kryptiskt om att ” kärleken har inget väder”. Det går hem.  Någon grät rent av.  Jag drar till med ”kärlek till platsen där man gift sig”… och avslutar med ett ”glöm aldrig att säga att ni älskar varandra varje dag”.

På kvällen lade Jens Lindberg upp en bild från bröllopet på Facebook.
– Det tog inte lång tid förrän det plingade till i Messenger. ”Kan du viga våra vänner?”
–  Jag får kanske ta en funderare på om jag ska ansöka om att bli vigselförrättare på riktigt, avslutar han.

Jens Jentin Lindberg har lämnat manus och talar fritt till brudparet…
… vilka rörs till tårar.
Skål för kärleken!
… eller som Jens Jentin Lindberg, mitt i bild, brukar uttrycka det hela:
– Kärlek till dom som förtjänar det!

Till arkivet