Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.1°C 4.7m/s
Dagens namn: Henrik

Inför jultrafiken: Här är Landskronas mest olycksdrabbade vägar

En tyvärr alltför vanlig syn längs med E6/E20. 
Foto: AT-Foto.se – André Tajti.

Jul och nyår tillhör de stora trafikhelgerna. De senaste tio åren har 23 personer avlidit och 1 438 skadats i trafikolyckor kring helgerna i Skåne. Idag presenterar försäkringsbolaget If statistik som visar på de mest olycksdrabbade vägarna, så även för Landskrona.

Annons
 

Under det senaste decenniet har mellan 94 och 190 personer per år skadats i Skåne i trafikolyckor under jul- och nyårshelgerna. Julen 2016 var den mest olycksdrabbade.

Under samma period har 23 personer avlidit i trafikolyckor. 2013 och 2018 var de mörkaste julloven i Skåne, då fem personer omkom i trafiken under jul- och nyårshelgerna.

– Vi känner alla till att risken för en olycka i jultrafiken är hög. Du kanske jagar sista julklapparna eller försöker hinna fram till julfirandet i tid samtidigt som väglaget är dåligt. Vårt tips är att vara ute i god tid så att du slipper stressa. Det är viktigt att du håller avstånd till framförvarande fordon och tänk på att bromssträckan är mycket längre när det är halt väglag, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Många ger sig ut på vägarna
Enligt en undersökning som If låtit genomföra planerar fyra av tio att resa kring jul och nyår. De allra flesta ska resa inom landet, och en majoritet av dem med bil.

Men att många ger sig ut på vägarna för att ta sig till och från julfirandet innebär också en ökad risk för olyckor. Under de senaste decennierna har antalet rapporterade olyckor varit högst dagarna innan julafton. De senaste gångerna julafton inföll på en fredag inträffade flest olyckor den 23 respektive den 22 december.
– Vi rekommenderar att man har bra vinterdäck och fyller på spolarvätska innan man ger sig iväg. Se även till att ha med varningstriangel, isskrapa, snöskyffel, reflexväst, något att dricka och äta och extra filtar, då risken att fastna i långa köer är mycket vanligare i jultrafiken. Den som kör elbil behöver planera in lite tätare laddstopp då räckvidden förkortas när det är kallt ute och för att se till att ha tillräckligt med el kvar för att hålla värmen om man blir stående i några timmar i bilköer efter till exempel en olycka. Hur mycket en elbil drar för att hålla värmen varierar ganska mycket beroende på märke och modell, men det kan löna sig att sänka både hastighet och innertemperaturen några grader och använda stols- och rattvärme istället för att förlänga räckvidden, säger Johan Granholm.

Här är Landskronas mest olycksdrabbade vägar

Med unik statistik från Transportstyrelsen har försäkringsbolaget If även tittat på vilka de mest olycksdrabbade vägsträckorna är i alla landets kommuner. I Landskrona är föga överraskande E6 mest olycksdrabbad sett till de senaste fem åren (observera att detta gäller hela året, inte bara julhelgen). Där har 120 olyckor rapporterats samt ytterligare 7  olyckor har fått betäckningen E20.  

Väg – Antal olyckor 2015–2020

E6 – 120
Hälsingborgsvägen – 24
Ringvägen – 17
Väg 17/Österleden – 17
Österleden – 11
Väg 1147/Landskronavägen – 9
Eriksgatan – 9
Väg 17/Eslövsvägen – 8
E20 – 7
Föreningsgatan – 7
E6, Väg 1248 – 6
Väg 1147/Axeltoftavägen – 5
Artillerigatan -5
Östervångsplan – 5
Väg 1146/Möingevägen – 5
Väg 1156/Tullstorpsvägen – 5
Föreningsgatan, Regeringsgatan – 5
Väg 17/Ringvägen, Ringvägen – 4
Storgatan – 4
Carl XI:s väg – 3
Pumpgatan – 3
Järnvägsgatan – 3
Drottninggatan, Storgatan – 3
S:T Olovsgatan – 3
Stenorsvägen – 3
Strandvägen – 3
Erikstorpsvägen- 3
Grönsaksgatan, Hjalmar Brantings väg, Hälsingborgsvägen – 3
Ödmanssonsgatan – 3

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser