Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.1°C 4.7m/s
Dagens namn: Henrik

Fotografen som skapar konst av dokumentation

Hans Jonsson kan med fog vara mycket stolt över sin bok Samer – ingen isolerad ö.

Du skulle kunna ta det som ett sista-minuten-tips inför årets julklappsinköp.
Men det är mycket bättre än så. Hans Jonsson fotobok, Samer – ingen isolerad ö, är en välgjord och faktiskt, fantastisk bok. En blivande klassiker. En milstolpe i svensk fotobokshistoria av en otroligt skickligt och hantverkskunnig fotograf från Landskrona. Köp den som julklapp om du hinner,  men för sakens skull, köp ett exemplar till dig själv också. 

Annons
 

150 kilo fotoutrusning inklusive ett för ändamålet lämpligt mörkrum släpade Hans Jonsson med sig i bil och helikopter upp i fjällvärlden hela vägen från Fiskargränden. Sedan han fick idén för drygt fem år sen har han gjort turen ett par gånger. På plats har han förenats, skapat relationer, förtroende och på ett respektfullt sätt porträtterat samerna och deras miljöer.
Allt med en gammal storformatskamera i uråldrig våtplåtsteknik. Som det vore i fotografins begynnelse.

Bilderna griper tag i betraktaren. Skapar ett intresse för den värld fotografen besöker. Samernas. En isolerad ö. Eller inte? Efter att Hans Jonsson skärskådats av urfolket har han accepterats, kanske inte minst för sitt hantverkskunnande. Med den uråldriga polaroidtekniken har han ganska omgående kunnat presenterat ett resultat. Vilket uppskattas!

De dova, stundtals drömska bilderna har genomslagskraft. De är lika mycket konst som dokumentation. Att spegla nutiden och de människor som verkar i fjällvärlden och i renskötseln i dag utgör ett viktigt historiskt dokument för framtiden. Samtidigt är bilderna på flera sätt, bokstavligt talat väderbitna. De porträtterar människor som tillbringar mer tid i det fria än Landskronas cyklande kommunalråd.
– Sen var det inte alldeles lätt att framkalla plåtarna. För även om jag kan tekniken och att den har sina dryga hundra år på nacken så är jag inte van att värma upp kemikalierna över öppen eld. Trots att jag var där mitt i sommaren så var vattnet i bäcken kallt och allt fick värmas innan det var dags att framkalla och skölja plåtarna, berättar Hans Jonsson.

Boken – Samer – ingen isolerad ö- kan både betraktas som ett konstprojekt, med den samiska kulturen och dess immateriella värden i fokus, och ses som en dörröppnare för att öka kunskapen om Sveriges urfolk och deras liv idag. Bilderna skildrar viktiga miljöer, platser och sammanhang för den samiska kulturen. De berättar, berör och synliggör viktiga pusselbitar och länkar i den samiska kulturkedjan.
En ovanlighet för en fotobok är att det vid samtliga porträtt finns en bildtext som berättar vem personen på bilden är.
– Det stör på inget sätt fotografiet. Det är av respekt mot den jag avporträtterat, säger Hans Jonsson och kanske är det de gamla takterna från tiden som pressfotograf för Sydsvenskan som går igen.

Boken genomsyras av samernas egna berättelser i både ord och bild. Den innehåller texter om samernas situation idag, skrivet av eller berättat av samer. En text om samernas situation idag är skriven av artisten och renskötaren Sara Ajnnak från den sameby som fotografen arbetat i. En faktatext om samerna i Sverige är författad av Helena Dådring, ordförande i Samer i Syd och tidigare i Landsförbundet Svenska Samer. Texterna i boken är förövrigt skrivna på svenska, engelska och nordsamiska. 

Att förlaget sedan parat ihop Hans Jonsson med en av landets förnämsta fotoboksformgivare, Patric Leo, trots att han vid tidpunkten bodde granne med en annan av landets främsta fotoboksdesigners gör att vi redan nu tippar på nästa års fotobokspris.

”Är ni nån sorts rasbiolog?, undrade en same misstänksamt när, Hans Jonsson kom med sin gamla storformatskamera från början av förra seklet.  Den ödmjuke skåningen lyssnade,  läste på ytterligare och förklarade –  tog sedan bilder som blev till en utställning och nu också en bok. På framsidan av boken ser vi  Klemmet Israelsson, Sara-Helen Persson och Nils-Teodor Israelsson på Skovliefjället.

Hans Jonsson har ibland vägarna förbi redaktionen, som när det är dags att byta däck på bilen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser