Stadsinpektionen besöker Landskrona

Stadsinpektionen Sveriges Radio, P1 Fr. v: Annie Arnqvist Foto: Anders Alm Mark Isitt Foto: Alexander Donka Joakim Lyth
Foto: Lina Arvidsson
Stadsinpektionen i Sveriges Radio, P1, består av: Annie Arnqvist, Mark Isitt och Joakim Lythe. Foto: Anders Alm, Alexander Donka, Lina Arvidsson.
Uppdaterad 2021-12-17 kl-15.25

Nu ger sig arkitekturkritikern Mark Isitt ut på en ny resa genom Sverige i sex nya avsnitt av Stadsinspektionen i P1. Premiär var det igår inspektion av Skellefteå. Om ett par veckor når radioprogrammet fram till Landskrona.
– Som jag längtat, det finns så mycket att säga om våra svenska städer, säger Mark Isitt.

Stadsinspektionen landar först i Skellefteå. En stad med en nyanlagd batterifabrik som väntas öka stort i invånarantal de närmaste tjugo åren. Därför ställer Mark sig frågan om arkitektur kan hjälpa städer i snabb omvandling att bevara sin identitet.
 –Att berätta om arkitektur på radio är ju helknas, hus och städer ska ju upplevas på plats, men programmet har hittat en trogen lyssnarskara. De gillar det rättframma tilltalet, tror jag, även om jag kritiserar deras eget kvarter. Det är alltid intressant att få en utomståendes åsikt, man blir så lätt hemmablind, säger Mark Isitt.

I årets säsong av Stadsinspektionen har Mark Isitt en ny expertpanel vid sin sida som diskuterar varje resa han gör och de frågeställningar som varje stad väcker. Panelen består av Annie Arnqvist, stadsarkitekt i Jokkmokk, och Joakim Lyth, arkitekt på Wingårdhs i Malmö. Att öka medvetenheten om arkitekturens positiva eller negativa effekter är något som Isitt vill lyfta.
 – Att bemyndiga lyssnaren så att hon eller han kan ställa krav på sin stadsmiljö och sina lokala politiker är ju ett av syftena med Stadsinspektionen. Och det kan verkligen behövas.

Städerna som får besök av Stadsinspektionen denna gång är Skellefteå, Växjö, Västerås, Vänersborg, Landskrona och Gällivare. Programmet sänds i P1 på torsdagar kl 10.35. Och finns alltid i appen Sveriges Radio play.

13 januari är sändningen från Landskrona.

Till arkivet