
Uppdaterad 2021-12-22
Den 22 december meddelar Borstahusens konstförening att utställningen som skulle inlett konståret 2022 på Pumphuset har tvingats ställas in med anledning av covidsituationen. Istället kommer Vanja Gyllensköld och Susanna Salifou Nygren att visa sin utställning som kallas SVAJS under perioden 12/2-27/3 2022.
Med en knapp vecka kvar av Aleksander Klingspors utställning på Pumphusets Konsthall presenterar Borstahusens konstförening utställarna för 2022. Det blir såväl målad konst som fotografi på väggarna nästa år. Det inleds dock med jeanskonst av den före detta Landskronabon Ian Berry.
På söndag är sista chansen att se Aleksander Klingspors surrealistiska verk på Pumphuset. Därefter håller konsthallen stängt till den 12 februari.
Nu har Borstahusens konstförening presenterat vilka som kommer att ställa ut kommande säsong. Utställningsåret inleds med denimkonstnären Ian Berry. Därefter blir det foto och Greta Garbo med mera då Lars Nordin visar upp en del av sin enorma samling. Nästa konstnär är den före detta dansaren och koreografen och numera konstnären Lotta Melin och hon följs av maken Jan Håfström som kallats för ”en av de stora romantikerna i svensk samtidskonst”.
Därefter blir det mer foto. Det är Björn Rantil, som växt upp i Landskrona men som sedan länge bor i Göteborg, som ställer ut resebilder. 2022 avslutas med en utställning av konstnären Viktor Rosdahl.
Såhär presenterar Borstahusens konstförening samtliga utställare:
Ian Berry 12/2 – 27/3 – INSTÄLLT!
Denimkonstnär
Ian Berry är född 1984 i England. Han bor numera i London, men har bott några år i Australien och några år här i Landskrona. Ian har rankats som en av ”30 under 30” mest inflytelserika konstnärer i världen. Han har ställt ut sin konst världen över och utsetts till en av de 50 mest inflytelserika personerna inom denim. Berry använder denim som en målare använder färg, hela ytan på hans konstverk är gjord av denim. Saxen är Ians målarpensel och han hanterar dem med virtuositet.
Vid första anblicken är det lätt att missta Berrys verk för att vara blåtonade eller indigofärgade fotografier, men vid en närmare titt inser man att verken består av lager på lager av denim i olika nyanser.
Lars Nordin 2/4 – 15/5
Greta Garbo & More
Lars Nordin lär ha världens största samling av originalbilder av Greta Garbo. Sommaren 2016 visades ”Bilder av Garbo” på Fotografiska i Stockholm. Nordins samling låg bakom hela utställningen. Den blev en stor succé med 100 000 besökare på två månader. Greta Garbosamlingen använder han som inspiration i sitt skapande. I över 15 år har han haft flera utställningar i Sverige och utomlands med sin Garbo-konst, men också flera utställningar i annan kontext.
Lotta Melin 21/5 – 17/7
I mörkret finns skönheten
Lotta Melin är född i Gällivare 1961 och uppväxt i Umeå. När hon var 17 år flyttade hon till Stockholm för att vidareutbilda sig inom dansen. Hon blev en välkänd och hyllad koreograf men efter en kris tog hon farväl av dansen och började måla. Men hon har inte lämnat dansen helt. De senaste åren har Lotta Melin skapat och framfört performance-verk till maken Jan Håfströms utställningar. I en dröm fick hon uppmaningen att börja måla. I samma dröm fick hon också instruktioner hur hon skulle måla; på rispapper med tusch, i rött och svart. Hon följde uppmaningen och överraskade både sig själv och omgivningen med den drivna tekniken. Kroppen har varit hennes redskap, nu är den hennes motiv.
Jan Håfström 23/7 – 4/9
Arkeolog i sitt eget liv
Jan Håfström föddes 1937 och är främst känd som målare, tecknare och skulptör. Han studerade filosofi och konsthistoria och tog en fil kand-examen 1962 och utbildade sig senare på Kungliga Konsthögskolan. Han debuterade som konstnär redan 1966. Idag intar han en central position i den svenska konstvärlden.
Jan Håfström tillhör den svenska samtidskonstens allra största. Han avslutade sina studier på Konsthögskolan det magiska året 1968 och är fortfarande fullt verksam 84 år gammal. Fyra gånger har han representerat Sverige på Biennalen i Venedig.
Björn Rantil 10/9 – 23/10
Resebilder
Björn växte upp i Landskrona (f 1943) och efter studier vid Lunds universitet och Fotohögskolan i Göteborg har bostadsorten blivit Göteborg. Björn har lång erfarenhet av fotografisk utställningsverksamhet, och har arbetat både som tekniker och curator under 25 år på Hasselblad Center.
I boken Still Life / Work Life förenas två vitt skilda fotografiska genre, stilleben och dokumentär fotografi genom ett omfattande och varierat urval ur Hasselbladstiftelsens samling. Kombinationen av stilleben och dokumentationer av arbete speglar fotografins komplexa kulturella historia, såväl som mediets formella, estetiska och sociala egenskaper. Björn Rantil är bland de 25 konstnärer från olika generationer och traditioner som presenteras i boken.
Viktor Rosdahl 29/10 – 18/12
Viktor Rosdahl är född 1980 och bor och arbetar i Malmö. Han studerade vid Konsthögskolan i Malmö och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och tog examen 2007. Viktor Rosdahl skapar visuella berättelser om samhället sett ur ett ideologiskt personligt perspektiv. Han kopplar samman konst, myt, politik från det förflutna och nuet och använder material som han finner i sin närhet till sina berättelser. Viktor Rosdahl har tilldelats flera stora stipendier bl.a. Ellen Trotzig, Edstrandska, IASPIS och Maria Bonnier Dahlin. Han ställer ut i Sverige och internationellt. Jag vill jobba med ett visuellt berättande som har något att säga om samhället, om politik, om existentiella frågor. Jag vill även lyfta fram personer som placerats i periferin, säger Viktor Rosdahl.
