Glumslövselever räddade ingredienserna

En vägvinnade pasta carbonara.
En vägvinnande, smakfull och hållbar pasta carbonara när en trio Glumslövselever tolkar Resterkockens regelverk. Foto: Privat

Under hösten har sydsvenska skolor fått chansen att göra en insats för miljön och rädda resterna i kylen – och samtidigt tävla om 10 000 kr till klasskassan och presentkort från Matsmart.se. Något som två matlag med elever från Glumslövs skola klarade galant.

Under ledning av hemkunskapslärarna Monica Olsson och Jens Karlberg har elever i årskurs 8 vid Glumslövs skola deltagit i tävlingen Resterkocken.
– Syftet var att eleverna inom ämnet Hem- och konsumentkunskap skulle ta fram recept och laga till en maträtt med rester, livsmedel med kort hållbarhet och/eller varor som lätt blir stående i skafferiet, berättar Monica Olsson som kunde glädja sig åt att två av skolans lag hamnade på prispallen  och erhöll vars ett presentkort.

Prispallsplacerad carbonara
Trion Wilma Bengtsson, Alexander Carlsson och Elin Florin i 8A lagade till en prisvinnande pasta carbonara.

– I carbonaran använde vi oss mestadels av mat som går att äta efter datumet har passerat. Som kött hade vi bacon som är rökt och därför håller längre, och sedan hade vi pasta som också är bra. I såsen är äggen, crème fraichen, mjölken och kryddorna bra val i maten för att det håller länge, beskriver vinnarna sina ingredienser.
–  Vi hade tänkt ha vispgrädde i istället för crème fraiche och mjölk, men sedan valde vi att ta det istället så att vi inte behövde öppna ett nytt paket vispgrädde. På så sätt bidrog vi till att använda upp det sista av crème fraichen och mjölken så att den inte slängs i onödan. Under processen använde vi både ögonen och munnen för att se vilken mat som gick att använda. Spenaten och tomaten hade vi fått över och skulle slängas snart, så vi använde det också.

På prispallen hamnade även Edwin Nilsson Kajevic, Victor Johansson och Hampus Thulin i klass 8B, som lagade korvstroganoff.

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Kungälv, Svenljunga och Kristianstad.

 

Till arkivet